Presidentskandidate profileert zich als moeder en dokter voor Afghanistan

De kans dat Massaoude Jalal het bij de presidentsverkiezingen op 9 oktober haalt van interim-president Hamid Karzai is eerder gering. Haar kandidatuur op zich is al een overwinning voor de vrouwen in een land waar nog niet zo lang geleden de Taliban de plak zwaaiden.
Zeven van de tien kiesgerechtigde Afghanen hebben zich laten registreren. Vrouwen maken veertig procent uit van het stemvolk. De 41-jarige Jalal is een van de jongste kandidaten. De minimumleeftijd voor kandidaten voor het presidentschap in Afghanistan is veertig jaar. Jalal heeft haar werk als kinderarts en psychiater aan de medische school van Kaboel tijdelijk aan de kant gezet om zich te concentreren op de kwalen van haar land.

De politiek ongebonden kandidate oogst naar eigen zeggen een veel beter respons dan verhoopt. De vrouwen zijn erg blij met mijn kandidatuur, zo verklaarde Jalal bij een bezoek aan Londen. Ze betuigen hun steun publiekelijk op meetings, in de kranten en op de radio.

De mannen zijn wat moeilijker te overtuigen. In moskeeën en bij andere samenkomsten krijgt Jalal steeds weer kritiek te horen. Ik zeg hen dat wat ik doe legaal is volgens onze nieuwe grondwet. Bovendien is het in moslimlanden helemaal niets nieuws. Kijk naar president Megawati van Indonesië, het grootste moslimland op aarde. Ook Bangladesh, Pakistan en Turkije hadden ooit een vrouwelijk staatshoofd.

Bij Jalals meetings in Afghanistan komen telkens tussen vijfhonderd en duizend mensen opdagen. Ik zeg dat ik hun moeder en zuster ben. Zij zeggen me dat het land een moeder nodig heeft en een dokter om opnieuw gezond te worden. De 41-jarige maakt dankbaar gebruik van haar ongewone profiel om extra sympathie te winnen.

Veiligheid is volgens Jalal de voornaamste wens van de Afghanen. De moeder van drie kinderen is zich bewust van de gevaren die het presidentschap met zich meebrengt. Vrouwenrechten staan uiteraard ook hoog op de agenda. Steeds meer mensen zien de noodzaak in dat ook meisjes naar school gaan, zegt Jalal, De reden waarom nog altijd veel meisjes niet naar school kunnen gaan is dat er simpelweg niet genoeg scholen zijn. (MC/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.