Presidentskandidate profileert zich als moeder en dokter voor Afghanistan
Sanjay Suri
19 juli 2004
De kans dat Massaoude Jalal het bij de presidentsverkiezingen op 9 oktober haalt van interim-president Hamid Karzai is eerder gering. Haar kandidatuur op zich is al een overwinning voor de vrouwen in een land waar nog niet zo lang geleden de Taliban de plak zwaaiden.
Zeven van de tien kiesgerechtigde Afghanen hebben zich laten registreren. Vrouwen maken veertig procent uit van het stemvolk. De 41-jarige Jalal is een van de jongste kandidaten. De minimumleeftijd voor kandidaten voor het presidentschap in Afghanistan is veertig jaar. Jalal heeft haar werk als kinderarts en psychiater aan de medische school van Kaboel tijdelijk aan de kant gezet om zich te concentreren op de kwalen van haar land.
De politiek ongebonden kandidate oogst naar eigen zeggen een veel beter respons dan verhoopt. De vrouwen zijn erg blij met mijn kandidatuur, zo verklaarde Jalal bij een bezoek aan Londen. Ze betuigen hun steun publiekelijk op meetings, in de kranten en op de radio.
De mannen zijn wat moeilijker te overtuigen. In moskeeën en bij andere samenkomsten krijgt Jalal steeds weer kritiek te horen. Ik zeg hen dat wat ik doe legaal is volgens onze nieuwe grondwet. Bovendien is het in moslimlanden helemaal niets nieuws. Kijk naar president Megawati van Indonesië, het grootste moslimland op aarde. Ook Bangladesh, Pakistan en Turkije hadden ooit een vrouwelijk staatshoofd.
Bij Jalals meetings in Afghanistan komen telkens tussen vijfhonderd en duizend mensen opdagen. Ik zeg dat ik hun moeder en zuster ben. Zij zeggen me dat het land een moeder nodig heeft en een dokter om opnieuw gezond te worden. De 41-jarige maakt dankbaar gebruik van haar ongewone profiel om extra sympathie te winnen.
Veiligheid is volgens Jalal de voornaamste wens van de Afghanen. De moeder van drie kinderen is zich bewust van de gevaren die het presidentschap met zich meebrengt. Vrouwenrechten staan uiteraard ook hoog op de agenda. Steeds meer mensen zien de noodzaak in dat ook meisjes naar school gaan, zegt Jalal, De reden waarom nog altijd veel meisjes niet naar school kunnen gaan is dat er simpelweg niet genoeg scholen zijn. (MC/PD)