Sahellanden gaan strijd aan met sprinkhaan

Tussen mei en augustus krijgen boeren in de West-Afrikaanse Sahel vaak te maken met zwermen sprinkhanen. Dit jaar worden de pogingen om de sprinkhanen te bestrijden beter gecoördineerd, via het Africa Project to Combat Locust Invasions.

Mali, Burkina Faso, Gambia, Mauritanië, Niger, Senegal en Tsjaad doen mee aan het project. Volgens Denis Jordy, vertegenwoordiger van de Wereldbank in Senegal, is het de bedoeling huidige en toekomstige sprinkhanen invasies tegen te gaan in de zeven landen. Dankzij technische expertise medewerkers van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) zijn teams in verschillende landen nu beter voorbereid op de dreiging.

De Wereldbank maakte voor een periode van vier jaar 8,8 miljoen euro vrij voor het versterken van de institutionele en technische capaciteit van de betrokken landen. Het geld wordt ook gebruikt om de bestaande samenwerking in stand te houden, zegt Jordy.

Pesticiden

Sprinkhaneninvasies bedreigen de oogst van basisproducten zoals gierst en sorghum. Ze leiden tot aanzienlijke schade aan zowel gewassen als grasland, nog los van de gevolgen voor het milieu en de menselijke en dierlijke gezondheid, zegt Jérôme Ilboudo van het Landbouwinstituut van Burkina Faso.

“Het is belangrijk kennis en ervaring uit te wisselen en geboekte vooruitgang vast te houden”, zegt hij. Het regionale project richt zich dan ook sterk op het uitwisselen van informatie en ervaringen.  

Daarnaast zijn er plannen om de bevoorrading en opslag van pesticiden in elk deelnemend land te verbeteren. Als een land een tekort heeft, zou dat snel aangevuld moeten worden vanuit een ander land. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.