Sahellanden gaan strijd aan met sprinkhaan

Nieuws

Sahellanden gaan strijd aan met sprinkhaan

Koffigan E. Adigbli

28 april 2011

Tussen mei en augustus krijgen boeren in de West-Afrikaanse Sahel vaak te maken met zwermen sprinkhanen. Dit jaar worden de pogingen om de sprinkhanen te bestrijden beter gecoördineerd, via het Africa Project to Combat Locust Invasions.

Mali, Burkina Faso, Gambia, Mauritanië, Niger, Senegal en Tsjaad doen mee aan het project. Volgens Denis Jordy, vertegenwoordiger van de Wereldbank in Senegal, is het de bedoeling huidige en toekomstige sprinkhanen invasies tegen te gaan in de zeven landen. Dankzij technische expertise medewerkers van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) zijn teams in verschillende landen nu beter voorbereid op de dreiging.

De Wereldbank maakte voor een periode van vier jaar 8,8 miljoen euro vrij voor het versterken van de institutionele en technische capaciteit van de betrokken landen. Het geld wordt ook gebruikt om de bestaande samenwerking in stand te houden, zegt Jordy.

Pesticiden

Sprinkhaneninvasies bedreigen de oogst van basisproducten zoals gierst en sorghum. Ze leiden tot aanzienlijke schade aan zowel gewassen als grasland, nog los van de gevolgen voor het milieu en de menselijke en dierlijke gezondheid, zegt Jérôme Ilboudo van het Landbouwinstituut van Burkina Faso.

“Het is belangrijk kennis en ervaring uit te wisselen en geboekte vooruitgang vast te houden”, zegt hij. Het regionale project richt zich dan ook sterk op het uitwisselen van informatie en ervaringen.

Daarnaast zijn er plannen om de bevoorrading en opslag van pesticiden in elk deelnemend land te verbeteren. Als een land een tekort heeft, zou dat snel aangevuld moeten worden vanuit een ander land.