Turkse premier vindt dat de VN zichzelf opnieuw moeten uitvinden

Toespraken tweede zitdag Algemene Vergadering van de VN

De tweede debatdag van de Algemene Vergadering van de VN verliep, alvast in de morgensessie, rustiger dan de eerste zitdag. Toen deed vooral de toespraak van de Amerikaanse president Obama met daarin het veelbesproken standpunt over de Palestijnse staatserkenning stof opwaaien. Toch waren er ook in de ochtendsessie een paar opmerkzame toespraken.

De toespraak van de Bahreinse koning Hamad Bin Isa Al Khalifa, deed zich vooral opmerken omwille van de ergernis die hij opwekte. Khalifa’s speech werd meteen druk getwitterd. Dat hij met geen woord sprak over de revoltes in zijn eigen land, verbaasde niet –geen enkele politieke leider is geneigd om de problemen in eigen land te benadrukken. Wel was zijn toespraak zo doordrongen met ontkenning dat hij grote verontwaardiging opriep. Tolerantie is belangrijk, en laat het nu net dat zijn dat Bahrein typeert, aldus Khalifa. ‘Bahrein, met zijn karakteristieke openheid en een beschaving die diep in de geschiedenis is geworteld, is een symbool van samenleven en interactie met het volk.’

Naar jaarlijkse traditie stak de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad ook dit jaar zijn toespraak vol complottheorieën over de Verenigde Staten en Europa, waarvan de leiders –ook naar jaarlijkse gewoonte- de zaal verlieten. De beschuldigingen gingen over de westerse steun aan militaire dictaturen, het ontketenen van oorlogen en genocides, het leegroven van de aarde, de steun aan het zionisme onder het mom van misplaatste holocaustexcuses, en nog meer.

Het was vooral uitkijken naar wat de Turkse premier Tayyip Erdogan zou zeggen, die de ochtendsessie afsloot. Ook Erdogan nam geen blad voor de mond en scheen van de gelegenheid gebruik te willen maken om zijn positie als sterke man in het Nabije Oosten te verstevigen. Erdogan vindt dat de Verenigde Naties zichzelf opnieuw moeten uitvinden. ‘Hervormingen zijn nodig en de VN moeten hun visie opnieuw bijstellen, om alle mensen op aarde te beschermen, en niet enkel de belangen van slechts een aantal staten te dienen.’

De Turkse premier had vooral kritiek op de slome manier waarop de VN reageren op de hongersnood in Somalië en klopte zichzelf op de borst voor de Turkse noodhulp in het land.

Tegenover Israël sprak Erdogan geen verzoenende taal. Turkije en Israël hebben een diplomatiek conflict omdat Israël weigert zich te excuseren op de dodelijke raid van de flotilla naar Gaza vorig jaar. Daarbij werden negen Turkse deelnemers gedood. ‘We zijn nooit vijandig geweest tegenover de Israëlische staat maar we konden dit niet aanvaarden. Onze eisen naar Israël zijn en blijven duidelijk. We eisen excuses, compensatie voor de families van de slachtoffers en een halt aan de bezetting van Gaza.’

Erdogan herhaalde dat de Palestijnen recht hebben op volledig VN-lidmaatschap en hekelde de politiek van twee maten en gewichten door de VN.

In een opmerkelijke passage over Cyprus liet hij verstaan dat de Turkse Cyprioten al lang klaar zijn voor onderhandelingen maar dat de Griekse Cyprioten weigeren samen te werken. Ook dat was natuurlijk weinig nieuws onder de zon.

Van Rompuy bijt spits af

Voor Erdogan was onze landgenoot Herman Van Rompuy aan de beurt. Die liet zich vooral opmerken omdat hij de Algemene Vergadering toesprak als eerste permanente voorzitter van de Europese Raad. Hij stak het Arabische volk dat vecht voor democratie, jobs, waardigheid, gelijke kansen en sociale rechtvaardigheid, een hart onder de riem.

Hij riep ook zowel Palestijnse als Israëlische leiders op om nu te handelen. ‘Er zijn politieke risico’s aan verbonden, maar je moet die stappen naar vrede nu zetten.’ Over de Palestijnse aanvraag naar staatserkenning bleef hij vaag, wat niet verwonderlijk is als vertegenwoordiger van een Europa dat verdeeld blijft over de kwestie.

Alle aanwezigen kijken nu uit naar de toespraak van de Palestijnse president Mahmoud Abbas op vrijdag 23 september. Ook Israël spreekt vrijdag, niet lang na de Palestijnen, bij monde van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.