VS leveren weer wapens aan Bahrein

De regering-Obama kondigt aan dat ze opnieuw wapens naar Bahrein zal verschepen. Vorig jaar hadden de VS de wapenleveringen stopgezet na het harde optreden van Bahrein tegen politieke demonstranten.

Vrijdag liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wel weten dat het nog altijd bezorgd is over de mensenrechten in de Golfstaat, en dat het wil samenwerken met de Bahreinse overheid om de situatie wil verbeteren. Toch is het in het nationale belang van de VS om het materieel voor de “externe defensie” van Bahrein te verkopen.

Bahrein is de thuishaven van de Amerikaanse vijfde vloot en dus een belangrijke strategische partner van de VS. “Het is een belangrijke veiligheidspartner in een regio die tegen enorme uitdagingen aankijkt”, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De mogelijkheid handhaven om op die uitdagingen in te spelen, is een kritiek onderdeel van het Amerikaanse engagement in de Golf, voegde ze daaraan toe. Toch is de regering-Obama zich bewust van “ernstige, onopgeloste problemen met de mensenrechten”, waardoor bepaald materieel, zoals antitankraketten en Humvees, voorlopig niet geleverd zullen worden.

Patrouilleboten

De wapens die wel al geleverd worden zijn onder meer patrouilleboten voor de Bahreinse kustwacht en verbeterde motoren voor F16-gevechstvliegtuigen. De Amerikaanse overheid benadrukt dat dergelijk wapentuig niet gebruikt kan worden tegen demonstranten. Er zijn in het wapenpakket ook geen traangasgranaten of dergelijke voorzien.

Toch hebben mensenrechtenactivisten geen goed woord over voor de wapenlevering. “Deze verkoop druist volledig in tegen het engagement van de VS om veranderingen teweeg te brengen in Bahrein”, zegt Brian Dooley van Human Rights First. “De verkoop zal alleen de geloofwaardigheid van de VS schaden bij al wie zich inzet voor mensenrechten in Bahrein, en in het hele Midden-Oosten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.