VS leveren weer wapens aan Bahrein

Nieuws

VS leveren weer wapens aan Bahrein

13 mei 2012

De regering-Obama kondigt aan dat ze opnieuw wapens naar Bahrein zal verschepen. Vorig jaar hadden de VS de wapenleveringen stopgezet na het harde optreden van Bahrein tegen politieke demonstranten.

Vrijdag liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wel weten dat het nog altijd bezorgd is over de mensenrechten in de Golfstaat, en dat het wil samenwerken met de Bahreinse overheid om de situatie wil verbeteren. Toch is het in het nationale belang van de VS om het materieel voor de “externe defensie” van Bahrein te verkopen.

Bahrein is de thuishaven van de Amerikaanse vijfde vloot en dus een belangrijke strategische partner van de VS. “Het is een belangrijke veiligheidspartner in een regio die tegen enorme uitdagingen aankijkt”, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De mogelijkheid handhaven om op die uitdagingen in te spelen, is een kritiek onderdeel van het Amerikaanse engagement in de Golf, voegde ze daaraan toe. Toch is de regering-Obama zich bewust van “ernstige, onopgeloste problemen met de mensenrechten”, waardoor bepaald materieel, zoals antitankraketten en Humvees, voorlopig niet geleverd zullen worden.

Patrouilleboten

De wapens die wel al geleverd worden zijn onder meer patrouilleboten voor de Bahreinse kustwacht en verbeterde motoren voor F16-gevechstvliegtuigen. De Amerikaanse overheid benadrukt dat dergelijk wapentuig niet gebruikt kan worden tegen demonstranten. Er zijn in het wapenpakket ook geen traangasgranaten of dergelijke voorzien.

Toch hebben mensenrechtenactivisten geen goed woord over voor de wapenlevering. “Deze verkoop druist volledig in tegen het engagement van de VS om veranderingen teweeg te brengen in Bahrein”, zegt Brian Dooley van Human Rights First. “De verkoop zal alleen de geloofwaardigheid van de VS schaden bij al wie zich inzet voor mensenrechten in Bahrein, en in het hele Midden-Oosten.”