VS wereldkampioen gevangenen

De VS telt het grootste aantal gedetineerden ter wereld. Dat blijkt uit een nationaal rapport dat de bevolkingstoename in de Amerikaanse gevangenissen bestudeert.
Meer dan één op de honderd Amerikanen zit in de gevangenis. Dat meldt een Amerikaans federaal onderzoeksbureau in een rapport over de bevolkingstoeme in de Amerikaanse gevangenissen.
De Verenigde Staten staan met 2.319.258 miljoen gedetineerden op de eerste plaats op de wereldranglijst. Zelfs China oogt – met ‘slechts’ 1,5 miljoen gedetineerden maar wel een veelvoud aan inwoners– bescheiden tegenover de westerse grootmacht.
De vijftig Amerikaanse staten gaven vorig jaar gezamenlijk 49 miljard dollar uit voor de strafinstellingen. Dat bedrag ligt zes keer hoger dan het Amerikaans budget voor hoger onderwijs.
Voor verschillende staten is de financiële last ondraaglijk geworden. De armere staten moeten noodgedwongen op zoek naar goedkopere oplossingen, zoals alternatieve straffen voor lichte criminaliteit.
Volgens het rapport is de grotere bevolkingspopulatie in de gevangenissen geen gevolg van toegenomen criminaliteit maar van het eigen rechtsysteem. Met de three-strikes-and-you’re-out wet bijvoorbeeld komen veel mensen voor erg lange tijd achter de tralies terecht. Vroeger onderzoek toonde ook al aan dat het vooral de armere Amerikanen zijn die slachtoiffer worden van deze aanpak.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.