VS wereldkampioen gevangenen

Nieuws

VS wereldkampioen gevangenen

29 februari 2008

De VS telt het grootste aantal gedetineerden ter wereld. Dat blijkt uit een nationaal rapport dat de bevolkingstoename in de Amerikaanse gevangenissen bestudeert.

Meer dan één op de honderd Amerikanen zit in de gevangenis. Dat meldt een Amerikaans federaal onderzoeksbureau in een rapport over de bevolkingstoeme in de Amerikaanse gevangenissen.
De Verenigde Staten staan met 2.319.258 miljoen gedetineerden op de eerste plaats op de wereldranglijst. Zelfs China oogt – met ‘slechts’ 1,5 miljoen gedetineerden maar wel een veelvoud aan inwoners– bescheiden tegenover de westerse grootmacht.
De vijftig Amerikaanse staten gaven vorig jaar gezamenlijk 49 miljard dollar uit voor de strafinstellingen. Dat bedrag ligt zes keer hoger dan het Amerikaans budget voor hoger onderwijs.
Voor verschillende staten is de financiële last ondraaglijk geworden. De armere staten moeten noodgedwongen op zoek naar goedkopere oplossingen, zoals alternatieve straffen voor lichte criminaliteit.
Volgens het rapport is de grotere bevolkingspopulatie in de gevangenissen geen gevolg van toegenomen criminaliteit maar van het eigen rechtsysteem. Met de three-strikes-and-you’re-out wet bijvoorbeeld komen veel mensen voor erg lange tijd achter de tralies terecht. Vroeger onderzoek toonde ook al aan dat het vooral de armere Amerikanen zijn die slachtoiffer worden van deze aanpak.