Zuidelijk Afrika wil malaria bannen tegen 2015

Acht landen in Zuidelijk Afrika maken zich op om tegen 2015 malaria in hun regio grotendeels te doen verdwijnen. Technisch is dat haalbaar, maar er is wel 150 miljoen euro per jaar voor nodig.
Binnen het jaar willen acht landen in Zuidelijk Afrika (Zuid-Afrika, Namibië, Zimbabwe, Zambia, Angola, Mozambique, Botswana en Swaziland) hun acties tegen malaria op elkaar afstemmen door grensoverschrijdende samenwerking. Onder de naam ‘Eliminatie acht’ (E8) willen ze de ziekte in Zuid-Afrika, Swaziland, Namibië en Botswana doen verdwijnen tegen 2015.
E8 moet zorgen voor een vroeg waarschuwingsmechanisme en een systeem voor een snelle respons in de acht landen. Daarnaast beloven de gezondheidsministers van de landen te investeren in onderzoek naar malaria en fondsen vrij te maken voor het nieuwe project.
Er is nog geen budget voor E8 vastgelegd, maar de Zuid-Afrikaanse Medical Research Council (MRC) gelooft dat het ruim 150 miljoen per jaar zal kosten om de ziekte in Sub-Sahara Afrika te beheersen.

Parasieten kennen geen grenzen


“Internationale samenwerking is noodzakelijk om malaria-overdracht tot nul terug te brengen. De plasmodium-parasieten die de ziekte veroorzaken, respecteren geen grenzen”, zei Richard Kamwi, de Namibische minister van Gezondheid en voorzitter van de E8.
In de E8 worden bestaande initiatieven geïntegreerd die deel uitmaken van het Strategische Malariaplan 2007-2015 van de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap (SADC). Zuid-Afrika, Swaziland, Namibië en Botswana willen de ziekte doen verdwijnen in zeven jaar. Mozambique, Angola, Zimbabwe en Zambia verwachten een significante vermindering van het aantal besmettingen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft Zuid-Afrika, Swaziland, Namibië en Botswana al genoemd als landen die malaria bijna hebben uitgeroeid. Nieuwe infecties in de buurt van de noordelijke grens met landen waar de ziekte endemisch voorkomt, bemoeilijken de inspanningen.

20 miljoen gevallen


De SADC registreert jaarlijks 20 miljoen malariagevallen, die elk jaar aan 400.000 mensen het leven kosten. Wereldwijd is het sterftecijfer als gevolg van malaria een miljoen per jaar. “Na tuberculose en hiv/aids is malaria de belangrijkste doodsoorzaak in Zuidelijk Afrika”, legt Kamwi uit.
De situatie zal eerder verslechteren dan verbeteren. Gezondheidsexperts waarschuwen dat malariamuggen zich door de opwarming van de aarde verspreiden naar gebieden die vroeger te koud voor hen waren.
De ziekte drukt op de gezondheidsbegrotingen in Zuidelijk Afrika. Volgens SADC-cijfers van 2007 was malaria goed voor 30 procent van de patiënten van ambulante gezondheidsinstellingen en 40 procent van de gehospitaliseerde patiënten in de regio.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.