Zuidelijk Afrika wil malaria bannen tegen 2015

Nieuws

Zuidelijk Afrika wil malaria bannen tegen 2015

Servaas van den Bosch

04 mei 2009

Acht landen in Zuidelijk Afrika maken zich op om tegen 2015 malaria in hun regio grotendeels te doen verdwijnen. Technisch is dat haalbaar, maar er is wel 150 miljoen euro per jaar voor nodig.

Binnen het jaar willen acht landen in Zuidelijk Afrika (Zuid-Afrika, Namibië, Zimbabwe, Zambia, Angola, Mozambique, Botswana en Swaziland) hun acties tegen malaria op elkaar afstemmen door grensoverschrijdende samenwerking. Onder de naam ‘Eliminatie acht’ (E8) willen ze de ziekte in Zuid-Afrika, Swaziland, Namibië en Botswana doen verdwijnen tegen 2015.
E8 moet zorgen voor een vroeg waarschuwingsmechanisme en een systeem voor een snelle respons in de acht landen. Daarnaast beloven de gezondheidsministers van de landen te investeren in onderzoek naar malaria en fondsen vrij te maken voor het nieuwe project.
Er is nog geen budget voor E8 vastgelegd, maar de Zuid-Afrikaanse Medical Research Council (MRC) gelooft dat het ruim 150 miljoen per jaar zal kosten om de ziekte in Sub-Sahara Afrika te beheersen.

Parasieten kennen geen grenzen

“Internationale samenwerking is noodzakelijk om malaria-overdracht tot nul terug te brengen. De plasmodium-parasieten die de ziekte veroorzaken, respecteren geen grenzen”, zei Richard Kamwi, de Namibische minister van Gezondheid en voorzitter van de E8.
In de E8 worden bestaande initiatieven geïntegreerd die deel uitmaken van het Strategische Malariaplan 2007-2015 van de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap (SADC). Zuid-Afrika, Swaziland, Namibië en Botswana willen de ziekte doen verdwijnen in zeven jaar. Mozambique, Angola, Zimbabwe en Zambia verwachten een significante vermindering van het aantal besmettingen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft Zuid-Afrika, Swaziland, Namibië en Botswana al genoemd als landen die malaria bijna hebben uitgeroeid. Nieuwe infecties in de buurt van de noordelijke grens met landen waar de ziekte endemisch voorkomt, bemoeilijken de inspanningen.

20 miljoen gevallen

De SADC registreert jaarlijks 20 miljoen malariagevallen, die elk jaar aan 400.000 mensen het leven kosten. Wereldwijd is het sterftecijfer als gevolg van malaria een miljoen per jaar. “Na tuberculose en hiv/aids is malaria de belangrijkste doodsoorzaak in Zuidelijk Afrika”, legt Kamwi uit.
De situatie zal eerder verslechteren dan verbeteren. Gezondheidsexperts waarschuwen dat malariamuggen zich door de opwarming van de aarde verspreiden naar gebieden die vroeger te koud voor hen waren.
De ziekte drukt op de gezondheidsbegrotingen in Zuidelijk Afrika. Volgens SADC-cijfers van 2007 was malaria goed voor 30 procent van de patiënten van ambulante gezondheidsinstellingen en 40 procent van de gehospitaliseerde patiënten in de regio.