Latijns-Amerika & ecologie
Alma
De Walsche

Alma De Walsche is gepensioneerd, maar schrijft nog steeds over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden. Ze woonde vijf jaar in de Ecuadoraanse Andes en ging nadien aan de slag bij Wereldwijd, de voorloper van MO*. 

Ze studeerde klassieke filolofie, en de liefde voor Griekenland en de Griekse filosofie is en parcours de route nooit geweken. 

Na een kortstondige ervaring in het onderwijs, vertrok Alma met haar man voor vijf jaar in het kader van ontwikkelingssamenwerking naar Ecuador. Ze leefden in een klein Andesdorp omringd met indiaanse gemeenschappen. Daar groeide haar passie voor Latijns-Amerika, die verder kon rijpen in haar job als redacteur bij Wereldwijd, de voorganger van MO*.

De ervaring in Latijns-Amerika voedde haar belangstelling voor de landbouw- en grondproblematiek en de ecologische thema’s, maar ook voor grassrootsbewegingen en politieke analyses. Toen Wereldwijd de boeken sloot, stapte ze mee in het nieuwe project dat MO* heette.

Met het artikel Guasuntos is een global village (uit Wereldwijd januari 2001) over de Ecuadoraanse migratie naar de VS won Alma De Walsche de Filip Decock prijs voor journalistiek in 2002. In 2013 won Alma de FRDO-persprijs voor haar artikels over duurzame ontwikkeling.

Specialisaties: Latijns-Amerika, ecologie, klimaat, landbouw, voedsel en transitie

 

 

alle artikels van Alma De Walsche