20-jarige wordt neergeschoten tijdens vredesbetoging in de bufferzone

Blog

20-jarige wordt neergeschoten tijdens vredesbetoging in de bufferzone

Verslag uit Gaza - zondag 26 september.

Naar schatting 200 demonstranten trekken naar de bufferzone in Faraheen. De betoging richt zich op het aflopen van het moratorium op de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever . De bouw is een schending van het internationaal recht en een beleidsvoering die een verdere illegale inbeslagname van Palestijns land met zich meebrengt.
Deze en twee gelijkaardige betogingen in Beit Hanoun en Maghazi werden georganiseerd om het sterke Palestijnse verzet tegen de Israëlische bezettingspolitiek te benadrukken.
In Beit Hanoun en Maghazi werden geen incidenten gesignaleerd. In Faraheen werd er echter veelvuldig met scherp geschoten toen de demonstranten, hun boodschappen scanderend, de grens naderden.
De 20-jarige Silman Abu Hanza, één van de demonstranten, werd neergeschoten op 100 meter van de grens Gaza-Israël.  Zijn vriend Kamal, die zich vlakbij bevond, omschrijft wat er gebeurde:
“Ik liep naast Silman, we hadden net een Palestijnse vlag neergeplant in de buurt van de grens, enkel een vlag. Toen de Israëlische jeeps aankwamen openden ze onmiddellijk het vuur op ons. Ik liep terug en zocht dekking in een greppel. Plots zag ik Silman neervallen. Hij was getroffen in de onderbuik. Samen met enkele andere demonstranten droegen we hem over de velden, zo’n 500 meter, naar een motorvoertuig dat ons tegemoet kwam.”
Silman werd in kritieke toestand naar het Europa ziekenhuis in Khan Younis afgevoerd. Zijn dunne darm bleek doorboord en de iliacale ader was beschadigd. Er werd onmiddellijk een operatie uitgevoerd waarbij een stuk darm werd verwijderd. 24u later werd zijn toestand als stabiel omschreven door de behandelende arts.
Silman is één van de vele slachtoffers van de frequente aanvallen op burgers in de grenszone. Tien dagen geleden werden drie landbouwers gedood in Beit Hanoun en vorige vrijdag werd een visser vermoord toen hij zich op slechts twee kilometer van de kust bevond.
Voor foto’s, zie fotoblog.