Al Jazeera Hotel

Blog

Al Jazeera Hotel

Al Jazeera Hotel
Al Jazeera Hotel

Een zestal jaar geleden werden twee gloednieuwe hotels geopend langs de kustlijn van Gaza City: Al Jazeera Hotel en Shehab Palace. Hotels in Gaza hebben niet direct een hotelfunctie zoals wij die kennen.

Het aantal buitenlanders in Gaza is beperkt omwille van de blokkade en degenen die er verblijven zijn geen toeristen. Al Jazeera Hotel en Shehab Palace deden dan ook hoofdzakelijk dienst als feestzaal voor trouwfeesten. Af en toe vergaderden regeringsleiders op de bovenste verdieping.

Een paar dagen terug wandelde ik langs een compleet verwoest terrein. Wat ik zag bleken de resten te zijn van deze hotels.

Tijdens de operatie ‘Gegoten Lood’ lanceerde Israël drie raketten op de bovenste verdieping van beide gebouwen, van op zee en vanuit F16 vliegtuigen. De raketten, met een gewicht van 1000 kg, penetreerden drie étages en explodeerden op het gelijkvloers.

Gezien de kracht van dergelijke raketten, die trouwens vervaardigd werden in de USA, spatte het gebouw uiteen en vlogen brokstukken tot 500 meter ver. De ravage was enorm. Beide hotels waren compleet verwoest. Ramen en deuren van omliggende gebouwen werden vernield. Door de explosie kwamen op het nabijgelegen kerkhof skeletten terug naar de oppervlakte.

Op het moment van de aanval bevond er zich niemand in de hotels, waardoor er gelukkig geen dodelijke slachtoffers vielen. Men kan zich echter de vraag stellen of het om een doelgerichte actie ging. De aanval kan niet verantwoord worden omwille van veiligheidsredenen maar moet louter gezien worden als aanval op de eigendommen van de bevolking.

De conciërge van beide gebouwen leidt me rond in de ruïnes en bedankt me meermaals voor de interesse in zijn verhaal. Hij woont vlakbij en snelde meteen toe. Sinds de aanval bewaakt hij nog steeds dag en nacht de gebouwen. De eigenaars kunnen de ellende echter niet meer aanzien. Beide rijke families zijn sinds het voorval aangewezen op donaties om hun families te onderhouden. Er werd hen een bedrag van 500.000 dollar beloofd om de heropbouw te financieren maar tot op heden ontvingen ze niks. Heropbouwen betekent volledig slopen en van nul af herbeginnen. Binnen een drietal maanden zouden de slopingswerken van start gaan. De overheid liet kennen dat ze de kosten hiervoor op zich zal nemen. Gezien het nodige bouwmateriaal nog steeds niet verkrijgbaar is, is het een vraagteken of de hotels ooit heropgebouwd zullen worden.