Bethlehem Christmas cancelled: The Wall must fall.

Blog

Bethlehem Christmas cancelled: The Wall must fall.

Bethlehem Christmas cancelled: The Wall must fall.
Bethlehem Christmas cancelled: The Wall must fall.

Bethlehem is in onze kerstcultuur het decor voor vredesboodschappen. We gedenken de geboorte van een kind. De geschiedenis maakte er een vredevol verhaal van, maar de realiteit is niet altijd zo vredevol…. Een verslag met beeld en muziek (zowel op youtube als in Gent).

In het jaar 0 was ook niet alles peis en vree. Maria en Jozef vonden zo weinig begrip in de hotels, dat het kind in een stal geboren werd. Toen Koning Herodes hoorde dat er een mogelijke concurrent geboren was, liet hij kinderen vermoorden.
Maar in het kerstverhaal krijgen de vredevolle mensen toch de bovenhand: het jonge paar kan rekenen op de aandacht van schaapherders. Enkele wijze mensen die “het licht gezien hebben”, komen van ver om hun solidariteit te betuigen. Ze verklappen ook niet aan Herodes waar hij het kind kan vinden, zodat het gezin tijdig naar Egypte kan vluchten. Als Herodes er niet meer is, keren ze terug naar Nazareth.

De analogie met vandaag is niet moeilijk te trekken. De Palestijnen vinden hun weg versperd door de muur. De soldaten aan de checkpoints houden zelfs ziekenwagens tegen, niet zelden met problematische bevallingen tot gevolg. Een georganiseerde kindermoord, zoals die van Herodes, ga ik hier niet in de schoenen van de Israëli schuiven. Maar als ze een verzetsstrijder willen uitschakelen, vallen er niet zelden jonge slachtoffers.

Vredeswake in Gent

Naar analogie met de wijzen die het licht zagen, wil ik hier verwijzen naar de vredeswakes. Het is wel niet ter plaatse, maar ze betuigen van ver hun solidariteit met mensen in oorlogsgebied.

In Gent zal dit jaar op 23 december van 17 tot 18 uur een kerststal staan op de hoek van de Veldstraat aan de Korenmarkt. Bij die kerststal horen Jozef, Maria, kribbekindje en …… de muur. (Voor de rol van os en ezel vonden we geen kandidaten). Wereldkoor Karibu zal vredesliederen zingen. Onze oproep vind je op http://www.vrede.be/ en in de agenda van MO*

Bij deze blog voeg ik wat beelden om mensen visueel te motiveren hun solidariteit te betuigen: Een cartoon van de muucontrole van Maria en Jozef. Een engeltje dat verongelukte toen het over de muur wou vliegen. Een foto van het officiële opschrift “Peace be with you” op de muur in Bethlehem. Maar er is ook videomateriaal.

In Bethlehem zelf

Zopas kreeg ik uit Palestina een mail met links naar youtubefilmpjes met hetzelfde thema. Ik kan u alleen maar aanraden ze te bekijken.
Het eerste filmpje (http://www.youtube.com/watch?v=HMyjywN-8Ac) toont de huidige situatie in Bethlehem, met op de achtergrond het protestlied “Bethlehem Christmas cancelled: The Wall must fall”.
Samengevat luidt de tekst : “Kerstmis, vrede en vrijheid zijn afgelast in Bethlehem. De kleine zwerver zit er opgesloten. De engeltjes zitten vast aan de andere kant van de muur. De wijzen mogen niet voorbij het checkpoint en de herders moeten in hun eigen huis blijven. Blijf zingen, engelen! Als we willen dat onze vredesliederen en gebeden effect hebben, moet de muur vallen.”

Een tweede filmpje toont de arbeiders die dagelijks uren aanschuiven om door het checkpoint naar hun werk te gaan. http://youtube.com/watch?v=d1FaWE1SIZk

Bethlehem wordt inderdaad volledig door de muur beheerst. Bezienswaardigheden zoals de geboortekerk, zijn voor de toeristen goed bereikbaar, maar de Palestijnse bewoners zien hun weg vaak versperd. De muur heeft er een heel grillige vorm, o.a. omdat de joden het graf van Rachel wilden laten aansluiten bij Jeruzalem. Vele handelaars werden werkloos omdat hun winkeltje aan de verkeerde kant van de muur terechtkwam. Het huis van de familie Anastas, bijvoorbeeld, is langs drie zijden door de muur ingesloten. (zie kaartje)