Bijna 200 miljoen Afrikanen lopen risico op malaria

Nieuws

Bijna 200 miljoen Afrikanen lopen risico op malaria

21 februari 2014

Nog altijd lopen bijna 200 miljoen Afrikanen het risico met malaria besmet te raken. Dat zeggen Keniaanse onderzoekers.

De investeringen in de strijd tegen malaria renderen, zeggen de onderzoekers van het Kenya Medical Research Institute in het vaktijdschrift The Lancet.

In het eerste decennium van deze eeuw is het aantal Afrikanen dat in malariavrije gebieden woont, gestegen van 75,7 miljoen naar 98,7 miljoen (12,1 procent van de Afrikanen).

Maar de vooruitgang belet niet dat nog altijd 184 miljoen Afrikanen in gebieden wonen waar ze meer dan 50 procent kans lopen om met malaria besmet te worden.

Vooral kinderen

Het risico is het grootst in tien landen: Nigeria, de Democratische Republiek Congo, Oeganda, Ivoorkust, Mozambique, Burkina Faso, Ghana, Mali, Guinea en Togo.

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken. Negentig procent van de slachtoffers valt in Afrika, vooral onder kinderen.

Door de verbeterde bestrijding van malaria is het aantal doden wereldwijd sinds 2002 bijna gehalveerd, blijkt uit het jongste World Malaria Report van de Wereldgezondheidsorganisatie. In 2012 veroorzaakte malaria de dood van naar schatting 627.000 mensen, waarvan 483.000 kinderen jonger dan vijf jaar.