Braziliaanse vrouwen worden bouwvakker

Braziliaanse vrouwen worden bouwvakker

Fabiana Frayssinet

29 juni 2010

De bouwplaats ziet eruit als iedere andere bouwplaats: planken, stalen balken, kruiwagens met bakstenen en er klinken geluiden van hamers, zagen en boormachines. Maar er is een verschil: enkele van de bouwvakkers zijn vrouw.

De vrouwen, slechts zeven van de negentig bouwvakkers, geven een nieuw gezicht aan de arbeidsmarkt in Brazilië. En ze werken hard om de top van de steigers rond dit acht verdiepingen tellende gebouw in Rio de Janeiro te bereiken.
“Ze zeiden tegen mij dat ik het niet zou redden als bouwvakker, maar het is toch gelukt” zegt de 23-jarige Daiana Aguiar, getrouwd en moeder van een kind. “Veel mensen geloven me niet als ik zeg dat ik dit werk doe.”
 
Aguiar verlangt niet terug naar haar oude werk als caissière in een supermarkt. “Toen had ik maar een dag per week vrij. In de bouw verdien je veel meer en je hebt in het weekend vrij. Tegenwoordig heb ik een auto, ik studeer en ik ben mijn huis aan het verbouwen.”

Mannenberoep

Aguiar en haar vrouwelijke collega’s zijn op weg geholpen door het project Mão na Massa, dat zich sinds 2007 richt op het bevorderen van de deelname van vrouwen op de arbeidsmarkt.
Het programma, dat ook het zelfvertrouwen van vrouwen wil verbeteren, is een initiatief van de Federação de Instituições Beneficentes (FIB), een netwerk van ongeveer 250 maatschappelijke organisaties. Het krijgt steun van Petrobras en Electrobras, het staatsolie- en energiebedrijf.
De vrouwen volgen een opleiding van 460 uur, inclusief praktijkstages. Tot nu kreeg 70 procent na afloop van de cursus werk. Het project richt zich op vrouwen die kostwinner zijn.
Het idee om vrouwen te motiveren in de bouw aan de slag te gaan, kwam toen Deisa Gravina, ingenieur en voorzitter van de FIB, zag dat vrouwen in de sloppenwijken vaak meehielpen met het bouwen of restaureren van huizen en daar handig in waren. Een onderzoek wees uit dat veel vrouwen graag wilden werken in de bouw, maar geen pogingen deden om dat te bereiken omdat ze bouwvakker als een mannenberoep zagen.

Minder verspilling

Sunilda dos Santos (36) verdiende het geld om haar twee kinderen en kleinkind te onderhouden met wassen en strijken. Maar ze besloot timmerman te worden “om voor mezelf te bewijzen dat ik dat kon.”
Het nieuwe werk geeft vrouwen meer zelfvertrouwen, zegt Santos, en het betaalt ook beter. “Ik heb nu een creditcard en een chequeboekje”, zegt ze. De mannen moeten er maar aan wennen, zegt Santos. “Ze accepteren ons niet helemaal, omdat we op hun terrein komen. Daar proberen we begrip voor te hebben. Het is ook moeilijk voor hen.” 
Denise Rodrigues, administratief en financieel directeur van bouwbedrijf Cofix, dat de zeven vrouwen inhuurde, is tevreden. “Toen we merkten dat er voor het eerst goedopgeleide vrouwen kwamen, dachten we: waarom niet?”
De vrouwen bleken uit te blinken op gebieden waar het moeilijk is goede professionals te krijgen, zoals veiligheid op de werkplek.  “Vrouwen zijn preciezer en meer georiënteerd op details”, zegt Rodrigues. “En ze verspillen minder materialen. Dat houdt de kosten laag.”
De mannen zijn niet jaloers, lacht ze. “Integendeel. Tegenwoordig komen ze op hun werk met een luchtje op en ze vloeken minder.”