Burgemeester onder vuur

Ilona Plichart

16 augustus 2007
Blog

Burgemeester onder vuur

Carlos Martínez Solano, burgemeester van San Ignacio werd gisterenavond, 14 augustus, onder vuur genomen. Hij was met de wagen onderweg van Jaén naar San Ignacio toen 7 mannen het vuur openden op hem, zijn chauffeur en zijn bodyguard. Niet toevallig is de burgemeester ook voorzitter van het Frente, dat het volksreferendum van 16 september organiseert.

In het officiële persbericht (zie ook www.vima.org.pe) noemt Martínez Solano twee partijen die verantwoordelijk zouden kunnen zijn. Enerzijds heeft hij het over houttrafficanten. Burgemeester en wethouders bestrijden het probleem van houtkap in de regio, en dit wordt hen niet in dank afgenomen. Anderzijds noemt hij mijnbouwbedrijf Majaz, tegen wie hij klacht indiende.

Officieel blijven het vooralsnog onbekenden, de verantwoordelijken voor de aanslag. Toch is de halve beschuldiging tegen Majaz niet ongegrond. Begin februari werd dezelfde burgemeester voor het eerst slachtoffer van een aanslag. De dag voordien openden onbekenden het vuur op Nicanor Alvarado, coördinator van VIMA, het milieuvicariaat in Jaén.

Toeval? De twee zijn sleutelactoren in het protest tegen de praktijken van Majaz en het Rio Blanco-project. Martínez Solano is ook voorzitter van het Frente, Front voor Duurzame Ontwikkeling in de Noordelijke Grensstreek. Het Frente werd opgericht nav de sociale conflicten die de aanwezigheid van Majaz veroorzaakt en organiseert het volksreferendum op 16 augustus. Exact één maand voor het referendum gebeurt dit deze aanslag…

Wat is de rol van mijnbouwbedrijven hier? Welke rol vervult de overheid? Enkele dagen geleden publiceerden de kranten over private veiligheidsfirma’s, met werknemers die hun sporen verdiend hadden onder Montesinos, ten tijde van de dictatuur van Fujimori. Paramilitaire groepen duiken geregeld op in de media. Eind juni stierf in een verdacht ongeval de burgemeester van Pulán (Cajamarca), Salatiel Romero Malca. De burgemeester, antropoloog, was een gekend strijder tegen La Zanja, mijnbouwproject van Buenaventura. Al voor deze antropoloog burgemeester werd, was hij leider van de protesten tegen La Zanja. Ook hij lag al eerder onder vuur, de veiligheidsmaatregleen waren enorm. De dag dat hij stierf, zou hij verteld hebben dat hij wist dat hij gevolgd werd. Zijn medepassagiers, die het ongeval overleefden, getuigden dat ze meteen na het wegrijden in slaap vielen. Om 4 uur ’s middag.

Overigens vaardigde de Peruaanse regering zonet een nieuwe resolutie uit die burgemeesters verbiedt een volksrefendum te organiseren. Toeval? Een poging om het volksrefendum van 16 september in Ayabaca, Carmen de la Frontera en Pacaipampa te boycotten? Kan Lima niet lachen met de plannen om een veel groter referendum in het departement Piura te organiseren?