“‘De mijnindustrie in Zuid-Afrika’
De mijnindustrie in Zuid-Afrika is gigantisch. Overal waar je gaat vind je wel een mijn, meestal steenkool, maar ook zink, zand en sinds kort platinum. Zuid-Afrika bezit de grootste platinum voorraden ter wereld en in het Waterberg gebied (een natuurreservaat) zitten gigantisch hoeveelheden steenkool.
Om mijnactiviteit te starten moet een mijnbedrijf een licentie aanvragen bij het departement voor mineralen en energie (DME). Om een licentie in de wacht te slepen moet een mijnbedrijf een ‘environmental plan’ en een ‘social labour plan’ indienen. Deze moeten beide goedgekeurd worden door DME vooraleer men kan starten. Het social labour plan beschrijft wat de mijn gaat doen om de bevolking, die rond de mijn woont, mee te laten profiteren van de mijnactiviteit. De DME geeft als richtlijn dat 3% van de winst, na belastingen, gebruikt moet worden om te besteden aan de lokale bevolking.
Wel, wetten en richtlijnen zijn mooi, maar ‘inside information’ heeft me duidelijk gemaakt dat het er in de praktijk vaak anders aan toe gaat. AngloCoal (grootste mijnbedrijf ter wereld) bijvoorbeeld, had de social labour plannen op 1 dag goedgekeurd, wat zeer uitzonderlijk is, en wat er op wijst dat er ‘royalties’ betaald werden aan DME ambtenaren. Exxaro doet dit voorlopig niet, maar hun social labour plannen voor 2008 zijn dan ook nog steeds niet goedgekeurd. Waarom niet? Omdat DME wacht op ‘royalties’? Immers, de social labour plannen van Exxaro zijn veel beter dan die van AngloCoal. DME laat ondertussen Exxaro rustig verder mijnen terwijl er geen licentie is!? Ook komt de DME, eens de licentie is goedgekeurd, amper controleren of het social labour plan ook effectief wordt uitgevoerd.
Als je dan kijkt naar de huidige klimaatveranderingen vraag ik me af waarom zoveel mijnbedrijven in Zuid-Afrika de toestemming krijgen om steenkool te mijnen voor de komende 50 jaar! En dit om elektriciteitscentrales te voorzien van brandstof, wat zorgt voor een gigantische CO2 uitstoot. Vorig jaar produceerde Exxaro 379 442 ton CO2 en Eskom, het elektriciteitsbedrijf, 1.5 miljoen ton.
Om steenkool te mijnen heb je bovendien enorme hoeveelheden water nodig. De grootste steenkoolmijn van Zuid-Afrika bevindt zich in een zeer droog gebied waar er al enkele jaren problemen zijn met drinkwatervoorziening. De mijn boort lustig waterputten en doet het grondwaterpeil verder zakken. Ook willen ze een pijplijn bouwen om water te transporteren van een rivier 100km verder. Het woord ‘duurzaamheid’ kennen ze nog niet in de mijnindustrie.
Er is hier nog veel werk aan de winkel. De DME zou haar richtlijn dringend in wet moeten veranderen, wat waarschijnlijk zal gebeuren in mei 2009.