Dossier Syrische vluchtelingen in Europa en België

Blog

Dossier Syrische vluchtelingen in Europa en België

Dossier Syrische vluchtelingen in Europa en België
Dossier Syrische vluchtelingen in Europa en België

Europa houdt de grenzen dicht terwijl er in het Midden-Oosten, met name in Syrië, een vluchtelingencrisis woedt. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de denktank International Crisis Group dringen er bij Europa op aan om sneller visa te verlenen aan vluchtende Syriërs en juridische leemtes aan te pakken. Daar is geen draagvlak voor, zeggen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block en buitenlandminister Didier Reynders. De gevolgen van die beslissing leest u in dit dossier.

Beste Syriërs, kunnen jullie aub nog eens vluchten?

Aan de oevers van de Evros-rivier tussen Griekenland en Turkije. Op een boot op de grens tussen de Griekse en Turkse territoriale wateren. Aan het monument van de Poort van Europa op Lampedusa. Op een strand in Alexandrië. In de Belgische ambassades in Tripoli, Beiroet en Ankara. Op deze plaatsen zal ooit deze speech worden voorgelezen.

Lees de speech hier.

2 miljoen mensen tegenover de 75 Syriërs uit vluchtelingenkampen die België wil uitnodigen

Ahmed Asaad, Gent: Na visumweigering clandestien via Turkije en Griekenland

‘Als ik had geweten wat me allemaal zou overkomen, was ik nooit gevlucht’, zegt Ahmed, één van de pioniers van de revolutie in Saraqeb. ‘Op 11 augustus 2011 namen soldaten 200 mensen van mijn wijk gevangen. Wachten op een onvermijdelijke arrestatie werd zo ondraaglijk dat ik besliste om naar Slovakije te reizen.’

Lees het verhaal van Ahmed hier.

(c) Xander Stockmans

Ahmed praat met zijn dochtertje via Skype

(c) Xander Stockmans

Azmi Daboul, Brussel: Odyssee van Levant en Noord-Afrika tot Italië en België

Azmi komt uit een familie van dissidenten in Latakia. Het regime heeft het op hen gemunt sinds zijn grootvader uit de Syrische Baath-partij stapte. Zijn vader zat twee jaar gevangen en zijn broer Azzam was tijdens de eerste dagen van de revolutie de enige video-activist in Latakia. ‘In december 2012, toen Azzam al erkend was als vluchteling in België, riep het leger reservisten op. Ik moest het land verlaten.’ Met vrouw en dochtertje trok Azmi via Egypte naar Libië. In dat land, zijn geboorteland, hoopte hij een verblijfsrecht te krijgen.

Lees het verhaal van Azmi hier (scroll naar onder).

vlnr: Azmi in Syrië, Egypte en België

Raed Hasan, student in Leuven

Telkens wanneer het Syrische leger burgerwijken bombardeert, begint voor Raed, een Syrische student in Leuven, dezelfde routine: nieuws zoeken op Facebook, naar huis bellen, de doden en gewonden tellen. ‘Het meest bezorgd ben ik om mijn moeder. Ze leeft tussen de ruïnes van Saraqeb en sukkelt met haar gezondheid.’

Lees het verhaal van Raed hier.

(c) Xander Stockmans

Raed studeert geneeskunde aan de KULeuven

(c) Xander Stockmans

Elias Brimco, medewerker studentenrestaurant in Leuven

Elias woont al 23 jaar in Leuven en is als medewerker van het studentenrestaurant Alma een bekend gezicht voor de Leuvense studenten. Toen in Aleppo de hel losbarstte, vatte hij het plan op om zijn zus Fatima naar Leuven te halen. Terwijl rebellen en leger streden in de Syrische straten, begon hij een strijd met de Belgische DVZ.

Lees het verhaal van Elias hier (scroll naar onder).

(c) Xander Stockmans

Elias toont een foto van zijn zus in Aleppo

(c) Xander Stockmans

Een Syrisch-Belgische kerst

De geest van het kerstfeest in de praktijk omzetten is eenvoudig. Je huis openen voor mensen die op zoek zijn naar de zin van wat hen overkomt: wij deden het voor een Syrische vluchtelingenfamilie uit Aleppo. Een kerstverhaal over Syrische levenslust en Vlaamse schroom, schoonheid en nederigheid, wereldburgerschap en menswording. En de zin van het lijden.

Lees hier het verhaal.

(c) Xander Stockmans

(c) Xander Stockmans

Pieter Stockmans is freelance journalist. Hij realiseert een langlopend project over de Arabische wereld. Je kan hem volgen via facebook. Twitter: @VRIJHEIDenGELUK