Een verdraaide wereld...

Blog

Een verdraaide wereld...

Bovenop de heuvels boven Potoprens heb je een prachtig zicht over de immer uitdeinende stad en het is er met zo'n 26 graden 's avonds bovendien lekker frisjes, vergeleken met de plakkend hete benedenstad.

Hier in dit gezellige huis bij de paters Scheutisten wordt er meer gevloekt dan ik ooit elders hebt gehoord, maar het komt gelukkig nooit van erg diep.
Pann kaoutchou: De enthoustiasteling die aangesneld komt om je te helpen om de nieuwe band te steken, wordt steevast weggewuifd. Op het einde wordt er voor de ogenschijnlijk spontane hulp namelijk heel wat centjes in ruil verwacht.
Electriciteit is hier in Haiti geen vanzelfsprekendheid, tenzij je natuurlijk toevallig in de buurt van de president of het voetbalstadion woont.  
Een spelletje “Hoofd en schouders, knie en teen” wordt hier nog met veel enthousisme onthaald en hilarisch gevonden. Of was het misschien mijn knalrode kop (door het als een krokodil achter de vinnige, kleine zwarte meisjes aanhollen) die zoveel prachtige witte tanden ontblootte?  
De trompet schalt beter laat dan nooit…
“Twonpet” is de naam van het leidingsblad hier, zeg maar de Haitiaanse variant van “Dubbelpunt”.   Voor het tijdschrift eindelijk bij de leid(st)ers is, is het door heel veel handen gegaan. De 1250 exemplaren worden op het “Biwo Nasyonal” zelf gedrukt. Daarna komt het grootste werk: het vanop reuzestapels papier met de hand bijeenrapen van de exemplaren. Die worden dan vervolgens geniet, geplooid en op z’n cadeautjes ingepakt. Met statige letters wordt de naam van de Chirogroep op het bruine pakje geschreven. Dat huzarenstuk zorgt voor een gezellige drukte van minstens een week op het secretariaat, onder het motto: “vele handen maken licht werk”.
Wanneer er een auto richting binnenland vertrekt, worden er telkens pakketjes meegegeven. De planning rammelt wel nog een beetje, want voordat alle leiding hun “Twonpet” gekregen zullen hebben, zou er eigenlijk alweer een nieuwe op de plank moeten liggen… De thema’s die er uitvoerig in besproken worden om op zondag met de kinderen en jongeren te bespreken, zoals de schanddalig hoge kost van het schoolgeld, het onderschatte belang van de Kreoolse taal en de onveiligheid in de hoofdstad blijven helaas wel brandend actueel…
Veel groetjes van Lies, die zich hier altijd maar meer en meer begint thuis te voelen en die hoopt dat jullie in het Belgenland van een mooie nazomer kunnen genieten.