“‘El Salvador vindt 300 ton vervallen medicijnen’
Deze week werden op een stuk grond dicht bij de opslagruimtes van het Ministerie voor Gezondheidszorg in Soyapango zo’n 300 ton medicijnen ontdekt, waarvan de gebruiksdata al lang vervallen zijn. Dat verklaarde de Minister voor de Gezondheidszorg, María Isabel Rodríguez, aan de pers.
Het cijfer kan nog oplopen of iets minder zijn. Het bedrijf Geocycle is gevraagd om alle medicijnen op te graven en te sorteren volgens soort. De minister verklaarde dat de medicijnen begraven werden op een professionele manier: een laag medicijnen, een laag aarde, weer een laag medicijnen, enz.
Op dit moment, zegt de minister, is het belangrijkse te weten welk soort medicijnen daar begraven liggen, omdat er een serieuse mogelijkheid bestaat dat het vergif is doorgesijpeld en het grondwater kan besmet hebben. Daarnaast moet ook onderzoek gebeuren naar de bewoners om te weten of zij eventueel besmet water hebben gedronken en of er ziekte verschijselen in de buurt te vinden zijn.
De werknemers bij de opslagplaats weten dat een put gegraven is zo ongeveer 10 jaar geleden. Ook in 2005 werd een andere put gegraven en gevuld met vervallen medicijnen.
Het ministerie voor gezondheidszorg heeft ondertussen de zaak aangekaart bij het Openbaar Ministerie. Het is nodig te weten wie daar indertijd verantwoordelijk voor was. Het gaat om minstens 2 verschillende ministers, maar ook een ex-president, die grote belangen heeft bij farmaceutische produkten, kan bij de hele zaak betrokken zijn. De regering koopt zonder enige controle bij de ex-president die medicijnen waarvan de vervaldatum dicht bij ligt en die zijn bedrijven of andere farmaceutische bedrijven niet meer kunnen verkopen. Volgens getuigen zouden de vorige regeringen voor miljoenen dollars medicijnen hebben gekocht waarvan de vervaldatum twee maanden na de aankoop zou zijn geweest. De regels zijn duidelijk: de medicijnen moeten bij aankoop nog minstens twee jaar geldig zijn. Corruptie is hier hoogst waarschijnlijk. Maar, bewijs het maar.
In dit verband zei de president van het land, Mauricio Funes: “Het onderzoek moet niet alleen administratief gebeuren. Het gaat hier om een strafrechterlijke zaak en als er een misdaad gepleegd is dan moet het Openbaar Ministerie optreden”.
Wat heel belangrijk is om te weten is dat gedurende de 20 jaar ARENA regeringen er steeds een gebrek aan medicijnen was in de hospitalen en de gezondheidscentra. De mensen werden steeds naar de apothekes doorverwezen. Die verkopen de medicijnen wel, maar tegen een prijs die 2600% hoger ligt dat de normale wereldmarkt prijzen voor dezelfde medicijnen. Op die manier verdienden de farmaceutische bedrijven twee maal.
Een eerste keer door de bijna vervallen medicijnen aan hun vriendjes binnen de regering te verkopen die er dan voor zorgden dat alles mooi verdween en een tweede keer door ervoor te zorgen dat er geen medicijnen te krijgen waren in de staatsziekenhuizen, want dan moesten de mensen toch de medicijnen kopen, maar tegen woekerprijzen.