Groeiende onvrede in Chileense mijnindustrie

Nieuws

Groeiende onvrede in Chileense mijnindustrie

Groeiende onvrede in Chileense mijnindustrie
Groeiende onvrede in Chileense mijnindustrie

Nana Van de Poel

03 april 2013

Het Chileense mijnbedrijf Codelco, de grootste koperproducent ter wereld, worstelt met onvrede bij zijn werknemers. Het voorbije weekend legden de arbeiders op Radomiro Tomic, een grote mijn in het noorden van Chili, het werk neer na de dood van een collega. Ook in de havens die mijnbedrijven gebruiken om koper te exporteren, wordt al weken gestaakt met als doel betere werkomstandigheden af te dwingen.

De staking in Radomiro Tomic, Codelco’s meest productieve mijn, kwam er naar aanleiding van de dood van Nelson Barria, die omkwam bij een grondverzakking op 23 maart. De mijnwerkers eisten het ontslag van de managers die zij verantwoordelijk houden voor de dood van hun collega. Ondertussen heeft Francisco Carvajal ontslag genomen als algemeen directeur, maar hij blijft nog steeds tewerkgesteld bij Codelco. Op maandag meldde het bedrijf dat de mijnwerkers terug aan de slag gingen.

Thomas Keller, Chief Executive bij het Chileense staatsbedrijf, zei aan persagentschap Reuters dat de actie illegaal en totaal ongerechtvaardigd was. De Radomiro Tomic-mijn is verantwoordelijk voor een vierde van Codelco’s totale koperbevoorrading, en de staking heeft volgens Keller voor een substantieel verlies in de productie gezorgd. In juli 2011 maakte Codelco al een staking van een dag mee die het bedrijf meer dan 31 miljoen euro kostte.

Geen middagpauze

De mijnen zijn niet de enige takken van de sector waar arbeiders ontevreden zijn. In de haven van Angamos, gelegen in het noorden van Chili, legde het personeel in het midden van maart het werk neer. De arbeiders eisten hun middagpauze terug die Ultraport, het bedrijf dat de meeste Chileense havens beheert, enkele weken geleden afschafte. Op woensdag 27 maart verspreidde de staking zich naar negen andere havens, tot in het zuiden van het land. Daardoor lagen zowat alle voornaamste  exportpunten, waar grote mijnbedrijven zoals Codelco gebruik van maken, stil. Zo liep het koperexport de voorbije twee weken aanzienlijke vertragingen op.

Niet langer top tien

In 2012 produceerde Chili in totaal iets meer dan 5,4 miljoen ton koper. Dat maakt van het land de grootste koperproducent ter wereld. Onrust bij de arbeiders, ongelukken, extreme weersomstandigheden en dalende koperprijzen zorgen de laatste maanden voor extra druk op de sector.  Bovendien kreeg de reputatie van de Chileense mijnindustrie een flinke klap te verwerken in februari. Het land strandde op de 23ste plaats in de jaarlijkse lijst van het Fraser Institute voor de aantrekkelijkste plaatsen voor mijninvesteringen. In 2011 nam Chili nog de achtste plaats in.