Grootste daling van criminaliteit in Brussel

Grootste daling van criminaliteit in Brussel

16 juni 2010

In Brussel is de criminaliteit vorig jaar met 8,9% gedaald tot onder het niveau van 2000. Daarmee gaat Brussel tegen de trend in, want in Antwerpen stijgt de criminaliteit met 5,6% en in Gent met 8,4%.

Dat blijkt uit cijfers van Non-Profit Data. ‘In detail en volgens aard van misdrijven zijn er zeker pijnpunten in Brussel en groei voor bepaalde misdrijven, al is het maar omwille van het grootstedelijk karakter van Brussel’, schrijft socioloog Jan Hertogen in zijn analyse.
Enkel in de Brusselse gemeenten Oudergem (2,5%), Sint-Lambrechts-Woluwe (4,8%), Sint-Pieters-Woluwe (6,8%) en Vorst (6,4%) is de criminaliteit vorig jaar nog gestegen. In alle andere gemeenten daalde de criminaliteit, zoals in Sint-Gillis, met negen procent en in Sint-Jans-molenbeek met 8,7%.
Door de sterke daling in Brussel blijven de criminaliteitscijfers voor heel België stabiel ten opzichte van 2008. In de Vlaamse grootsteden stijgt de criminaliteit, Mechelen piekt zelfs met een stijging van 14% tegenover 2008. Aan Waalse kant dalen de cijfers dan weer in Charleroi (met 1,9%) en in Luik (-2,6%).

Tags