IUCN suggereert vijf natuursites voor Werelderfgoedlijst

Nieuws

IUCN suggereert vijf natuursites voor Werelderfgoedlijst

17 juni 2013

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Werelderfgoedcomité van de Unesco zal de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) vijf nieuwe natuursites voorstellen voor opname op de Werelderfgoedlijst.

De bijeenkomst in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, startte gisteren en duurt nog tot 27 juni.

Op de Werelderfgoedlijst staan momenteel 962 cultuur- en natuursites in 157 staten. Deze werden allen door het comité als uniek en uitzonderlijk waardevol beoordeeld.

Op de bijeenkomst zal de Internationale Unie voor Natuurbescherming onder meer aandringen op een verhoogde actie voor een aantal natuursites die al op de lijst staan zoals het Great Barrier Reef in Australië en het Selous Game-natuurreservaat in Tanzania.

Daarnaast zullen ze ook vijf bijzonder waardevolle natuurgebieden voorstellen voor opname op de lijst: de wandelende duinen in de Namibische Zandzee, het Mexicaanse biosfeerreservaat El Pinacate en Gran Desierto de Altar, de Xinjiang Tianshan-canyon in China, met onder meer waardevolle gletsjers, en het Nationaal Park Tadzjik in Tadzjikistan.

Dichter bij huis wordt de vulkaan Etna op het Italiaanse eiland Sicilië voorgesteld wegens zijn grote historische waarde. Van diens uitbarstingen zijn sporen bewaard gebleven die tot 500.000 jaar teruggaan en ook zijn er goed gedocumenteerde menselijke getuigenissen tot 2700 jaar oud.

De IUCN adviseert de VN op het vlak van natuur. De organisatie evalueert de sites die opgenomen zijn op de erfgoedlijst en adviseert wetenschappers, overheden en lokale gemeenschappen op het vlak van natuurbehoud.