Joshua fought the battle of Jericho

Blog

Joshua fought the battle of Jericho

Joshua fought the battle of  Jericho
Joshua fought the battle of  Jericho

Deze namiddag geen bespreking, dus rijden we naar de Dode Zee : een aangename kennismaking met het toerisme in Israel. Na de verhalen die we hier al hoorden, kunnen we er onderweg echter niet naast kijken. De opsplitsing van het leven van joden en niet-joden. De tramlijn die wordt aangelegd met maar 1 doel : de joden uit de armere wijken rechtstreeks naar hun werk brengen en terug.

De wegen die worden aangelegd om het verkeer op te splitsen : de bypass roads die de Israelieten naar hun gebieden brengen en de wegen voor het plebs. We herkennen van ver de joodse nederzettingen bovenop de heuvels, de muur, wegcontroles, … Het geeft ons ook vanuit ecologisch standpunt een wrang gevoel : veel landbouwland en gewone natuur worden opgeofferd aan wegenwerken, nieuwe nederzettingen  en murenbouw… Maar in de verte duikt de Dode Zee op. Een toeristische trekpleister in Israel. In het zoute water drijven is rustgevend. Wie liever de waterrat uithangt weze gewaarschuwd : water in de ogen is heel pijnlijk. Langs de oever zijn veel gelegenheden om de toeristen op te vangen. Aan de rand van het meer kan je je laten insmeren met het zwarte slijk. Dat is heilzaam voor de huid. Zo speelden we eens echte “zwarte”. Dat misstaat niet in een reis waar woorden als “apartheid” en “Bantoestan” regelmatig vallen.

Jericho

Een gezellige kleine landelijke stad met enkele historische gedenkplaatsen die we kennen uit de bijbel. Ik voeg er een foto bij. Zo bekeken, zie ik de bijbelse geschiedenis van dit land geen reden om godsdienstoorlogen te blijven voeren … Vanuit mijn muzikale achtergrond speelde heel de dag 1 lied door mijn hoofd :

“Joshua fought the battle of Jericho, and the walls came tumbling down.”

Bethlehem

Terug in het Hotel heb ik nog een aangenaam gesprek met een Chileense vrouw over reizen. Zij bezocht zopas Bethlehem. Ze vond het een prachtig stadje, maar ergerde zich verbaasd over de muur die men er had gebouwd. Men hoeft geen “observatiemissie” te doen om de absurditeit van deze toestand te ervaren  ….