Blog

Keiko

Ter hoogte van Piura snijdt de Panamericana de woestijn in twee. Een eenzame zwarte gier, vader en zoon die wat te drinken zoeken voor hun ezel, verder zand, een berg brandend afval. Een kerkje tussen twee uit hout opgetrokken gehuchten voor de gebeden van haar woestijnparochianen. Onze subtropische omgeving van Jaén lijkt ver weg.

Er kan geen muurtje staan in dit uitgestrekte niks, of het is beschilderd. Kwestie van wat kleur onder de zon te brengen? In tijden van opkomende verkiezingskoorts betekent dit vooral een vers laagje om ter schreeuwerigste propaganda- over en naast de talrijke afgebladderde burgemeesters en presidenten wiens beloften aan het volk de dag na de stembusgang al in de dollars verdronken waren. Binnenkort is het weer van dat: provinciale en departementale verkiezingen in het najaar, presidentsverkiezingen in mei volgend jaar.

In de kust- en woestijnregio in het noorden van het land is “Keiko Fuerza 2011” met voorsprong de meest zichtbare slogan. Keiko koos duidelijk voor eenvoud in haar campagne- veel creativiteit straalt dochter Fujimori dan ook niet uit. Geld om schilders en verf te betalen, daarentegen: meer dan genoeg.

Eenvoud ook in Keiko’s programma, dat hoofdzakelijk bestaat uit één punt: vader en voormalig dictator Alberto uit de gevangenis krijgen. Die werd vorig jaar in april door het Hoogste Gerechtshof, na jarenlang werk van mensenrechtenorganisaties en een Waarheidscommissie, tot 25 jaar veroordeeld voor (onder andere) zijn rechtstreekse verantwoordelijkheid in het uitmoorden van twee boerengemeenschappen in de Andes begin jaren ‘90, tijdens de landverscheurende oorlog tegen het Lichtend Pad.

Fuerza, kracht, het is een politiek leeg woord, maar blijkbaar wel één dat de Peruanen blijft fascineren. In de meest recente peilingen in Lima voor de presidentsverkiezingen staat ze tweedes, voorafgegaan door de huidige burgemeester van Lima. Benieuwd hoe Keiko van plan is om -indien ooit presidente, stel je voor- paps uit cel en gevangenisplunje te bevrijden, als hoofd van de republiek de scheiding der machten aan haar laars lappend. Dat zal wat meer creativiteit vergen, dynamiet, of veel geld.