Mysterieuze koraalsterfte voor kust van Koeweit

Mysterieuze koraalsterfte voor kust van Koeweit

Joren Gettemans

21 september 2010

Koeweitse onderzoekers slaan alarm over het snelle en mysterieuze afsterven van de koraalriffen voor hun kust. Bijna 90 procent van de koralen zouden aangetast zijn.

Een speciaal team van duikers voerde een uitgebreide controle uit van het meer dan zeventig kilometer lange koraalrif voor de Koeweitse kust. Daaruit bleek dat twintig procent van de koralen al is afgestorven en nog eens meer dan zestig procent aan het verbleken is – een teken dat het erg slecht gaat met het koraal. “Er is snel actie nodig van de overheid om de oorzaken vast te stellen en naar oplossingen te zoeken”, waarschuwt hoofdonderzoeker Walid Al-Fadhel .
Volgens Al-Fadhel tasten de onderzoekers nog in het duister wat de oorzaken betreft. Vervuiling kan een rol spelen, maar volgens het Koeweitse Nationale Milieuagentschap is de hoge temperatuur van het zeewater de belangrijkste oorzaak. Die hoge temperaturen zouden te maken hebben met de klimaatverandering, maar ook met het terugkerende klimaatfenomeen El Niño.
Koraalriffen zijn schatkamers van biodiversiteit en bijzonder belangrijk voor het ecosysteem onder water. Hoewel de riffen slechts één procent van het oceaanoppervlak bestrijken, zijn ze van levensbelang voor een kwart tot een derde van de zeewezens.
Als ze verdwijnen, gaat een belangrijke voedselbron voor veel visbestanden verloren. Niet alleen voor de kust van Koeweit zijn koraalriffen in gevaar: over de hele wereld waarschuwen wetenschappers dat de klimaatverandering en de verzuring van het zeewater de riffen in gevaar brengen.