Nieuwe protesten in China tegen chemische fabriek

Nieuws

Nieuwe protesten in China tegen chemische fabriek

Nieuwe protesten in China tegen chemische fabriek
Nieuwe protesten in China tegen chemische fabriek

Nana Van de Poel

17 mei 2013

In de Chinese stad Kunming zijn burgers voor de tweede keer deze maand op straat gekomen om te protesteren tegen de plannen voor een nieuwe chemische fabriek. De manifestanten vrezen dat de geplande raffinaderij water- en luchtvervuiling met zich mee zal brengen.

Na een eerder protest op 4 mei deed de lokale overheid in een persconferentie een poging haar bevolking gerust te stellen. De nieuwe fabriek zou niet alleen essentieel zou zijn voor de economie van de zuidelijke stad, maar ook voldoen aan alle milieunormen. Veel geloof lijken de inwoners van Kunming niet te hechten aan die woorden. Op donderdag 16 mei verzamelden ze zich opnieuw voor een protest, ditmaal voor het hoofdkwartier van de regionale regering. Volgens het nieuwsagentschap Associated Press namen ongeveer 2000 mensen deel aan de actie.

PX-gevaar

China National Petrolium Corporation, de grootste olie- en gasproducent van het land, kondigde in februari aan dat het van de NDRC (National Development and Reform Commission) de toestemming heeft gekregen om een raffinaderij te bouwen in Anning, een kleinere stad die ongeveer dertig kilometer ten zuidwesten van Kunming ligt. Naast benzine en diesel zou de fabriek volgens de staatskrant China Daily jaarlijks ook 500.000 ton paraxyleen, of PX, produceren.

Demonstranten vrezen dat de productie van deze schadelijke chemische stof, die onder andere gebruikt wordt bij het maken van stoffen uit polyester, het milieu ernstige schade zal toebrengen. Velen onder hen droegen tijdens de actie op donderdag mondmaskertjes en hielden spandoeken omhoog waarop anti-PX-slogans te lezen stonden.

Vechten voor milieu

China heeft de laatste jaren te maken gekregen met een groeiend milieubewustzijn onder zijn bevolking. Burgers beginnen de negatieve effecten van de snelle Chinese industrialisatie op te merken. De luchtvervuiling in hoofdstad Peking en in andere grote steden heeft een wel erg hoog niveau bereikt. Recente voedselschandalen doen de bezorgdheid om de eigen gezondheid toenemen. De bevolking laat haar ongenoegen blijken door hevige protesten te organiseren tegen de bouw van nieuwe chemische fabrieken. Die acties oefenen druk uit op bedrijven en lokale overheden. Zij hebben al een aantal keer moeten buigen voor de wil van het volk.

Zo liet een bedrijf uit Shanghai twee dagen geleden weten dat het zijn plannen voor een nieuwe batterijenfabriek opbergt nadat honderden mensen meermaals actie voerden tegen het project. In augustus 2011 beval de lokale overheid de onmiddellijke sluiting van een chemische fabriek in Dalia. Meer dan 12.000 inwoners van de noordoostelijke stad hadden deelgenomen aan een protest. De kans bestaat dat ook de protestanten in Kunming hun gelijk zullen halen. ‘De overheid zal het project stopzetten als de meeste van onze burgers er nee tegen zeggen’, beloofde burgemeester Li Wenrong.