Opening Filmfestival Eye On Palestine

Blog

Opening Filmfestival Eye On Palestine

Opening Filmfestival Eye On Palestine
Opening Filmfestival Eye On Palestine

Woensdag startte in Gent het jaarlijkse filmfestival "Eye On Palestine" met de opening van de tentoonstelling “Homeland Lost” van Alan Gignoux. Een bescheiden tentoonstelling met zwart-witfoto’s. Elk duo foto’s heeft een eigen verhaal. Je ziet oudere Palestijnen in de omgeving waar ze nu wonen, naast een foto van hun omgeving, waar zij woonden voor ze op de vlucht werden gedreven.

Alan Gignoux

Alan Gignoux blijkt een geëngageerd man. Via ander werk in het Midden Oosten leerde hij de situatie goed kennen. Zo kwam hij op het idee om individuele mensen op te zoeken en hun persoonlijk verhaal in beeld te brengen. Zionisten staan natuurlijk niet erg positief tegenover zijn tentoonstelling, maar afgezien daarvan wordt zijn werk over het algemeen goed onthaald. Hij exposeerde ook al in Israël.  Het is een mooie reeks, met telkens een intrigerende achtergrond. Het concept deed me denken aan projecten van Zochrot, de joodse organisatie die ook werkt rond geschiedenis. Sympathiek man, die nu werkt aan een nieuw project rond de Vluchtelingen in Calais. De tentoonstelling is gedurende het festival te bekijken in het leescafé van De Centrale. De regionale zender AVS was voor de gelegenheid van de partij (zie foto). De “grote” media zag ik er niet.

Filmfesitival

Er zijn van 16 tot 30 maart activiteiten van het filmfestival in Gent, Brussel en Antwerpen. Het belangrijkste element in dit festival zijn natuurlijk de films. Zij worden ingeleid door de cineast zelf of door een andere specialist. Daarnaast zijn er ook debatten, muziek, een masterclass, schoolvoorstellingen, dans, ….. Een volledig overzicht vind je op www.eyeonpalestine.be. In Gent gaan de activiteiten door in filmzaal Studio Scoop en Intercultureel Centrum De Centrale. In Brussel vinden ze plaats in De Pianofabriek. In Antwerpen zijn de 3 films op 3 verschillende plaatsen. Op zondag 27 maart sluit Eye On Palestine in Brussel aan bij het dagprogramma van De Dag van Het Land in De Hallen van Schaarbeek.