Polemiek in El Salvador omwille van een nieuw adviesorgaan

Blog

Polemiek in El Salvador omwille van een nieuw adviesorgaan

De aankondiging door President Mauricio Funes van een nieuw adviesorgaan en het begin van een nieuwe manier voor subsidie voor keukengas hebben de discussies in El Salvador gaande gehouden.

En met als achtergrond de eeuwige problemen in het openbaar vervoer en de pogingen om daar eindelijk eens orde in te scheppen, tesamen met de strijd tegen de criminaliteit zorgde dit voor de nodige kommer bij de mensen.

Funes informeerde dinsdag laatst over de vorming van een adviesraad om de problemen van het land te bespreken. Die raad moet, volgens de President, bestaan uit de ex-presidenten van het land en de algemene secretarissen van de erkende politieke partijen.

Dit initiatief kreeg de sympathie mee van de politici en ontving meteen de steun van het FMLN (regeringspartij), van sociale organisaties en van ex president Antonio Saca (2004-2009), die na de verkiezingsnederlaag in 2009 uit de ARENA partij gezet werd.

Maar, de drie andere ex pesidenten en van de uiterst rechtse ARENA partij, gedurende 20 jaar aan het bewind (1989 – 2009), Alfredo Cristiani, Armando Calderón Sol en Francisco Flores, stelden in een comminiqué de voorwaarde dat zo’n advies raad alleen uit ex-presidenten moet bestaan. Dus de leiders van de (andere) politieke partijen worden door de ex-presidenten als onbekwaam voor die taak bestempeld.

De secretaris voor communicatie van het FMLN, volksvertegenwoodiger Roberto Lorenzana, liet weten dat zo’n houding van de ex-presidenten totaal onverantwoordelijk is en een manier om duidelijk te maken dat zij geen dialoog wensen te voeren

Per 1 maart begon de nieuwe manier om subsidie voor keukengas te betalen. Tot nu toe kreeg iedereen een gasfles van 25 pond tegen de gesubsidieerde prijs van 5,10 dollar. Maar niet iedereen heeft die subsidie nodig en bovendien was die subsidie een goede gelegenheid om gas naar Guatemala of Honduras te smokkelen en er daar een goede prijs voor te krijgen. Nu zijn het 4.3 miljoen Salvadoranen die het echt nodig hebben, die de subsidie zullen krijgen. Althans volgens de cijfers van de overheid.

Ieder gezin dat in aanmerking komt en minder dan 199 KW per maand verbruikt aan electriciteit, krijgt maandelijks 8,50 dollar cash om vanaf april gas te kunnen kopen tegen de marktprijs. Men vermoed dat de marktprijs zal schommelen tussen de 13 en 14 dollar.

Verder doet de politie er alles aan om te verhinderen dat buschauffeurs niet meer gaan rijden onder invloed van alcohol of drugs. Ook worden de bussen gecontroleerd op hun staat van onderhoud. De periode waarin vele chauffeurs reden zonder (geldig) rijbewijs lijkt voorbij te zijn.

President Funes liet ook weten dat er een neergaande tendens is voor wat betreft het aantal misdrijven en dan vooral moorden. De dagbladen en andere media blijven daar echter dagelijks alarmerende cijfers  over geven.