Regen doet dreiging West-Afrikaanse voedselcrisis niet wijken

Nieuws

Regen doet dreiging West-Afrikaanse voedselcrisis niet wijken

Brahima Ouédraogo

08 oktober 2012

De overvloed aan regen belooft goede oogsten na het huidige groeiseizoen. Toch waarschuwen experts dat de voedselcrisis in deze regio nog lang niet bedwongen is.

Het Comité voor droogtetoezicht in de Sahel voorspelt dat de oogst van 2012-2013 tussen 57 en 64 miljoen ton graan zal opbrengen, wat neerkomt op een stijging van vijf tot zeventien procent tegenover het vorige seizoen.

Toch stemt ons dat maar matig optimistisch zegt Roland Beranger Béréhoudougou, regionaal medewerker van Plan International. “Volgens sommige studies gaat ongeveer 30 procent van de graanproductie verloren tijdens en na de oogst als gevolg van slechte oogst- en opslagtechnieken.”

Het West-Afrikaanse netwerk van kleine organisaties en producenten (ROPPA) en de internationale hulporganisatie Oxfam zeggen dat de regio nog steeds voor een grote voedselcrisis staat, de derde in minder dan tien jaar tijd.

Goede oogst en toch honger

Om ervoor te zorgen dat de volgende droogteperiode niet uitmondt in een humanitaire crisis, zeggen ze dat donoren en overheden moeten investeren in een beter productievermogen van de kleine producenten en de opbouw van voedselvoorraden.

Oxfam wijst er op dat zelfs in een jaar van goede oogst 230.000 kinderen in de Sahelregio sterven aan oorzaken die verband houden met honger.

“Zelfs in een goed jaar wordt 20 procent van de bevolking in de Sahel geconfronteerd met voedselonzekerheid. Daarom moeten we de kleine producenten helpen om veerkrachtiger te worden”, zegt Issiaka Ouandaogo, de verantwoordelijke voor humanitaire zaken van Oxfam in Burkina Faso.

De opeenvolgende mislukte oogsten hebben sommige huishoudens op het platteland met een zware schuldenlast opgezadeld. De opbrengsten van een goede oogst gaan nu direct naar de terugbetaling van leningen. In sommige dorpen in de westelijke regio van Niger, hebben kleine boeren met schulden, hun gierst vooraf al verkocht aan veel lagere prijzen dan de werkelijke prijzen direct na de oogst, zegt Béréhoudougou.

“We moeten een einde maken aan die helse cyclus van schulden” aldus Béréhoudougou.

Opleiding en hulpfonds

“Boeren moeten opleidingen krijgen over het gebruik van verbeterde zaden en gesubsidieerde kunstmest”, zegt Bassiaka Dao, de voorzitter van de Boerenbond in Burkina Faso.

Volgens Dao kan 80 procent van de kleine producenten niet genieten van dit soort steun van de overheid. Elk jaar wordt er een verdeling van kunstmest en zaad aangekondigd maar wordt er amper iets of zelfs niets geleverd, zegt hij.

In het westen van Burkina Faso richtte Oxfam in 2010 een fonds op ter waarde van 20.000 dollar om kleine leningen aan landbouwers toe te staan om als landbouwer van start te kunnen gaan. Volgens Dao helpt dit fonds, dat uitgroeide tot 46.000 dollar, dit jaar 184 boeren met leningen.