Resolutievoorstel voor sancties tegen Zimbabwe verworpen.

Blog

Resolutievoorstel voor sancties tegen Zimbabwe verworpen.

De veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) heeft het resolutievoorstel voor sancties tegen Zimbabwe verworpen. Dit nadat China en Rusland hun veto stelden tijdens een stemming gisteren 11 juli in het VN-hoofdkwartier in New York. "President Mugabe is blij om te weten dat de Verenigde Naties nog steeds een orgaan is waar gelijke soevereiniteit van elk lid van de Verenigde Naties aanwezig is met een gebalanceerd systeem ter bescherming van de zwakken tegen de machtigen." zei Boniface Chidyausiku (Zimbabwaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties) in een interview op de nieuwszender BBC.

Zimbabwe’s VN-missie schreef vorige donderdag in een brief dat de repressieve maatregelen voorgesteld door de VS en Groot-Brittannië tegen president Robert Mugabe en zijn regering, Zimbabwe zouden kunnen herleiden tot een tweede Somalië, waarbij de strijdende partijen de afgelopen 17 jaar in de clinch lagen. Deze sancties zouden eveneens leiden tot de opheffing van de Zimbabwaanse huidige regering en hoogstwaarschijnlijk een burgeroorlog veroorzaken in het land.

Zuid-Afrika, Libië en Vietnam hebben ook tegen gestemd, terwijl Indonesië zich onthouden heeft. Burkina Faso brak de gelederen met het Afrikaanse standpunt en steunde het Westen.

De sancties zijn opgesteld door de Verenigde Staten met de steun van Groot-Brittannië. Ze waren bestemd voor het bestraffen van president Robert Mugabe en zijn regering door het bevriezen van hun tegoeden, beperking van hun internationale reizen en een verbod op wapenhandel met Harare.

Washington had negen stemmen nodig voor de resolutie. Maar bezwaren bleven tot de laatste minuut voor de stemming, met het belangrijkste argument dat de situatie in Zimbabwe niet als een bedreiging overkomt voor de internationale vrede en veiligheid.

Er werd ook benadrukt dat de sancties zouden leiden tot ondermijning van de Afrikaanse Unie en de inspanningen bij het oplossen van de crisis in Zimbabwe.

Washington en zijn bondgenoten waren diep teleurgesteld, boos en misschien beschaamd door de beslissing van de zes landen, en gaf het startsein voor een scherpe aanval op hun collega’s Rusland en China en beschuldigde hen van onbetrouwbaarheid door het weigeren van het resolutievoorstel. Rusland had trouwens in de marge van de G8 bijeenkomst vorige week in Japan toegezegd géén veto uit te brengen indien de veiligheidsraad zou stemmen over Zimbabwe… maar Rusland keerde zijn kar.

Ronnie Mamoepa de woordvoerder van Buitenlandse Zaken zei dat Zuid-Afrika tegen de resolutie van gisteren, in overeenstemming met de Afrikaanse Unie (AU)-top stemde en moedigde President Robert Mugabe en de leider van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) aan om hun verplichting na te gaan in dialoog te gaan met het oog op vrede, stabiliteit, democratie en verzoening van het Zimbabwaanse volk.

De Europese Commissie

De Europese Commissie erkent de verkiezingsuitslag van 27 juni niet en had protest aangetekend tegen de wijze waarop de verkiezingen zijn verlopen. De Commissie benadrukte dat de andere Afrikaanse landen de druk op Zimbabwe moesten opvoeren om te komen tot een oplossing. De voorkeur van de EU is dat er naar het volk wordt geluisterd en dus de uitslag van de eerste ronde in maart wordt gerespecteerd.

Een overgangsregering zou moeten helpen het klimaat van verschrikking in Zimbabwe te beëindigen, dat sinds de start van de presidentiële verkiezingencampagne heerst. Die overgangsregering zou nieuwe presidentiële verkiezingen moeten organiseren, zegt een resolutie vrijwel unaniem (591-8-21) door het Huis goedgekeurd.

Op dinsdag 15 juli 2008 om 17.00 uur zullen de Leden van het Europese Parlement de impasse in het land bespreken met M. Hebson Makuvise, MDC Chief-representative for Europe.

Bronnen: BBC News, Mail Guardian, SABC News, Europees parlement, IOL news (Bewerking: Africa Matters)