Rousseff haalt meer geld op dan al haar tegenstanders samen

Rousseff haalt meer geld op dan al haar tegenstanders samen

07 september 2010

Dilma Rousseff, de grote favoriet voor de presidentsverkiezingen volgende maand in Brazilië, heeft meer geld opgehaald dan haar acht tegenstanders samen. Dat blijkt uit een overzicht van de verkiezingsrechtbank.

Tot 3 september had Dilma Rousseff 39,6 miljoen real (18 miljoen euro) ontvangen via giften. De overige kandidaten haalden samen 38,2 miljoen real (17,3 miljoen euro) op. Rousseffs belangrijkste tegenstander, José Serra, ontving 26 miljoen real (11,7 miljoen euro).
De eerste ronde van de presidentsverkiezingen vindt plaats op 3 oktober. Volgens de laatste peilingen haalt Rousseff ongeveer 50 procent van de stemmen. Serra zou 28 procent halen. Als Rousseff inderdaad meer dan de helft van de stemmen haalt, dan is de tweede ronde, op 31 oktober, overbodig.
In februari had Rousseff volgens de peilingen nog 10 procent achterstand op Serra, maar sindsdien groeide haar populariteit gestaag. In het begin van de zomer liet ze Serra voor het eerst achter zich.
Dilma Rousseff is de kandidate van de Arbeiderspartij van uittredend president Luiz Inácio Lula da Silva. Ze was tot 31 maart Lula’s kabinetschef (in Brazilië de belangrijkste ministerfunctie). Lula duidde haar eigenhandig aan als de kandidaat om hem op te volgen.
Serra, van de Braziliaanse Sociaaldemocratische Partij (PSDB), was achtereenvolgens burgemeester van São Paulo en gouverneur van de staat São Paulo.
De peilingen geven de derde plaats op dit moment aan de groene senator Marina Silva. De voormalige milieuminister van Lula zou 8 procent van de stemmen halen.