Gegijzeld

Guy Poppe

13 juni 2011
Column

Gegijzeld

Gegijzeld
Gegijzeld

“De NVA gijzelt ons en met ons àlle Vlaamse partijen”, zei me onlangs één van de politici die nu al een jaar lang de deur van Albert en Di Rupo plat lopen. Zijn redenering? De NVA bepaalt of een akkoord over de staatshervorming door de beugel kan. Zelfs als de andere partijen een prima overeenkomst zouden sluiten, maar zonder haar, dan maakt de NVA toch uit of de publieke opinie ze acceptabel vindt, wat ook de inhoud is. En reken maar dat ze afschieten wat ze zelf niet mee bekokstoofd hebben. Zo hoort u het eens van een ander.

Gedoemd zijn de Vlaamse partijen om Front te vormen. Om op een mooie Pinksterdag samen in de zon de erfenis van de frontpartij te koesteren, als lag de Eerste Wereldoorlog net achter de rug, gijzelaars van een partij die met haar 27 kamerzetels 18% van de zitjes inneemt. Achttien procent! Je ziet ze in het parlement och arme nauwelijks zitten. Als Sócrates met zijn Portugese socialisten 3O% van de stemmen krijgt, spreekt iedereen van een smadelijke nederlaag. Gegijzeld zijn de Vlaamse partijen door een groepje dat geen regering wil, dicteert dat België kapot moet, dat de anderen in een houdgreep genomen heeft tot het met ippon de zege behaalt.

Zijn we beter af als we in het spoor van de rattenvanger van Hamelen België naar de afgrond leiden? Wie er dan meer dan ooit de lakens uitdeelt, is Europa. We hebben verleden week gemerkt wat er ons dan te wachten staat: weg met de indexkoppeling van de lonen, weg met de verzekerde werklozensteun, weg met het pensioen op 65. Geen Di Rupo meer om de Europese Commissie diets te maken dat haar voorstellen nuts zijn, zelfs geen Leterme meer om de wettelijke pensioenleeftijd te verdedigen. Alleen de Fransen en de Nederlanders hebben begrepen, toen ze de Europese grondwet in het vuilnisvat dropten, tot wat voor een asociaal wangedrocht Europa verworden is.

Zijn we beter af als we de Nieuwe Klauwaerts het heft in handen geven? Op Rerum Novarum Greta D’Hondt van Welzijnszorg gehoord? De peptalk van de hardwerkende Vlaming noemde ze het, langer werken en minder dop. Dat domineert het discours maar het helpt de armoede de wereld niet uit, daarvan weten we al decennia dat het met onderwijs en huisvesting te maken heeft. Goed om dat nog eens te horen in tijden dat ze progressievelingen lacherig als wereldvreemde bakfietsers bestempelen.

Waar zitten ze overigens, de ACW-ers die binnen de CD&V de dienst uitmaken, de Vervottes, Vanackeres en Vandeurzen? Willen ze a.u.b. uit de kast komen en zich de spreekbuis tonen van de arbeidersvleugel die hun partij het gros van haar stemmen bezorgt? Mag het een kleine moeite zijn om de Grote Gijzelnemer eraan te herinneren dat Rerum Novarum ook 120 jaar na datum betekenis heeft?

Als we toch oproepen lanceren, waar zitten ze, de weldenkende Vlaams-nationalisten? Sven Gatz, spreek je a.u.b. niet alleen over de achtste trappist uit. Bart Staes, loop niet te snel van stapel als er onverlaten een patattenveld bestormen en laat je horen over de gang van zaken. Bert Anciaux, neem niet uitsluitend het cultuurbeleid van je opvolgster op de korrel. Nelly Maes, denk ook aan de vrede tussen Nederlands- en Franssprekenden. Dat is de goede Spirit, dame en heren, je niet laten gijzelen, gebruik je Vurige Tongen en spreek van je af.

Tussendoor was het een verademing om op het Koninklijke Paleis en het Tropisch Instituut de Congolese dokter Mukwege te aanhoren. Laureaat van de Boudewijnprijs voor ontwikkelingssamenwerking, werkzaam in een land waar ze liever de arts aanpakken die een abortus uitvoert dan de verkrachter van de vrouw die hij uit de nood helpt. Hij kijkt met zoveel luciditeit naar de ontreddering in zijn land dat ik hoopte dat hij zijn licht op België zou laten schijnen. Ik zie het hem al hoofdschuddend en meewarig zeggen : “Ze hebben die gasten veel te gauw hun onafhankelijkheid gegeven”.