Ontwikkelingssamenwerking, niet meer dan een borrelnootje

Guy Poppe

01 november 2010
Column

Ontwikkelingssamenwerking, niet meer dan een borrelnootje

Hebt u het ook gelezen in het verslag van Bart de Wever, MO*lezer ?  Een zin van niks : “De nieuwe regering zal uitvoering geven aan artikel 6ter van de BWHI (oprichting van een werkgroep met het oog op de defederalisering van ontwikkelingssamenwerking)”.  Gedecodeerd en in alledaags Nederlands vertaald wil dat zeggen dat de Koninklijke Verduidelijker in zijn slotnota aangeeft dat de gewesten en gemeenschappen de bevoegdheid over ontwikkelingssamenwerking overnemen van het federale gezag.

Je kon er donder op zeggen dat het idee tijdens de elkaar opvolgende informatieve, preformatieve en aftastende gespreksrondes en politieke spelletjes weer op tafel zou komen.  Als een borrelnootje naast de vette vissen die zich telkens opnieuw van De Wevers lijn losmaken. Tijdens de paarsgroene regering van Verhofstadt gaat het vier jaar lang mee. Van 1999 tot 2003 slooft de groene Boutmans zich uit om dat onderdeel van de regeringsovereenkomst niet uit te voeren. Soms met de hulp van het groene Mieke, dat in de Vlaamse regering verantwoordelijk is voor internationale samenwerking. Ten slotte toont Boutmans aan hoe onzinnig het is om op de donorenmarkt een zoveelste kleine speler toe te voegen, met niet meer slagkracht dan een uit de kluiten gewassen ngo. Het uitvoerige rapport ligt ergens in een doos op zolder, ik dacht wel dat het nog eens van pas zou komen.

Niemand heeft De Wevers zinnetje opgepikt, niemand heeft het opgemerkt. Wie maalt er om solidariteit met het Zuiden, op een moment dat we de solidariteit met het zuiden van het land op willen doeken ?

Het kan stukken erger.  Het CDA-VVD-kabinet in Nederland gaat ruim een miljard besparen op ontwikkelingssamenwerking.  Gedoger Wilders kondigde het fier aan.  Hoor ik u zeggen, MO*lezer, dat Nederland tenminste 0,7% van zijn rijkdom aan het Zuiden besteedt, een magische grens die België – horresco referens -  maar niet haalt ?  Dat is dan binnenkort verleden tijd.  In 2011 vallen de uitgaven terug tot 0,34% !  In 2012 is er een opflakkering en stijgen ze tot 0,84 % maar de volgende twee jaar zit Nederland opnieuw onder 0,7%.  Net, maar qua symboliek kan dat tellen : minder geld voor de zwarte, bruine en gele mensen

Wie maalt er om solidariteit met het Zuiden, op een moment dat we de solidariteit met het zuiden van het land op willen doeken ?

onze aardbol.  De christendemocraten en liberalen hebben veel ervoor over om het Wilders naar de zin te maken.

België heeft zich tot doel gesteld om dit jaar de 0,7% te halen.  Eerst zien en dan geloven maar als het lukt, Bart de Wever, dan kun je toch niet achterblijven bij Wilders ?  Een miljard minder voor het Zuiden, geld te over om Wallonië te compenseren.  Je hoeft niet eens meer uit te rekenen wat de financiële weerslag van je plannen voor het zuiden is.  En je merkt het : niemand ligt er van je voorstel wakker.  Onder ons gezegd en gezwegen, in Spanje doen de socialisten van Zapatero 20% van het budget voor ontwikkelingssamenwerking af.  Straks heb je met Elio en Johan toch een gespreksonderwerp waarover je het eens raakt.

Mag ik in deze “Mening op maandag” ook Schauvliege op de korrel nemen ?  Hoe de minister van Cultuur met haar beslissing om de Vlaamse Opera en het Ballet van Vlaanderen te fuseren de artistiek directeur van het gelauwerde Ballet, Kathryn Bennetts, zo geëmotioneerd krijgt dat ze op het tv-journaal bijna in snikken uitbarst, dat is een meesterlijk staaltje van arrogantie en onwetendheid, om het met Bennetts’ woorden te zeggen.  Haar talent zijn we eind 2012 definitief kwijt.  Goed Vlaams bestuur op zijn best.  Trek daaruit lessen, Bart, als het over ontwikkelingssamenwerking gaat, arrogantie en onwetendheid vormen een prima mix.

Overigens blijf ik van mening dat de arrogantie van de NVA afgestraft moet worden.  Dat is mijn variante van “Ceterum censeo Carthaginem esse delendam”, de woorden, waarmee de oude Cato elke redevoering afsloot.  Uitgesproken in een taal, die de jonge leider graag bezigt.