Dossier De Mapuche in Chili

De Mapuche zijn een inheems volk uit het zuiden van Chili en Argentinië. In Chili eisen ze hun oorspronkelijke territorium op, wat al jaren leidt tot spanningen en geweld. Ze zijn in conflict met de overheid, multinationals en grootgrondbezitters.

Begin mei demonstreerden Mapuche uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Bolivia klaagt er Chili aan en eist opnieuw toegang tot de Stille Oceaan, waarop Chili vraagt om de vredesverdragen van 1904 te respecteren. Een kans voor de Mapuche in Europa om Chili er meteen ook op te wijzen dat ze zelf enkele verdragen in de wind slaan, met name de VN-Verklaring over de Rechten van de Inheemse Volken.

Journaliste Kaja Verbeke trok voor MO* naar Chili en bezocht er verschillende Mapuche gemeenschappen, maakte traditionele ceremonies mee en luisterde ook naar de tegenpartij. Ze filmde er tevens de documentaire ‘Marichiweu Compadre’, die op 30 mei wordt vertoond op Canvas.

Verbeke werkt ook aan een langere versie van haar documentaire en zoekt steun via crowdfunding.

Ook in België en Nederland bestaat er een grote community die zich verdiept in de strijd van de Mapuche. De maker van dit schilderij, Novo Art, woont in Haarlem.

vr 15/05
© Kaja Verbeke
In 2014 exporteerde Chili liefst 70.000 ton papier en karton naar Europa. De houtindustrie heeft een enorme impact op het dagelijkse leven van de Mapuche. Grote stukken land worden ingenomen door multinationals om eucalyptus en dennenbomen te planten, waardoor rivieren droog komen te staan. Gelukkig komt er nu hulp uit verrassende hoek.
do 14/05
© Kaja Verbeke
In het detentiecentrum van Angol (Chili) zijn vier Mapuche al meer dan een maand in hongerstaking. Ze zitten in voorarrest en eisen de overplaatsing naar een andere gevangenis, waar ze een betere behandeling willen. Helemaal anders liep het met Juan Ciriaco Millacheo. Toen hij twaalf jaar geleden onder de antiterrorismewet veroordeeld werd voor brandstichting, nam hij de benen. Aan MO* vertelt hij het verhaal van zijn ondergedoken bestaan. 
wo 13/05
© Kaja Verbeke
Het kiessysteem in Chili ondergaat een grondige transformatie. Minderheden zoals de Mapuche worden niet vertegenwoordigd in de Chileense politiek, al lijkt daar binnenkort verandering in te komen.
di 12/05
© Iñigo Moure Abad
In de bergen vlakbij het Chileense stadje Traiguén hebben de Mapuche gemeenschappen turbulente jaren achter de rug. Nu het even rustig is, organiseren ze openluchtklassen. Kinderen krijgen buiten les van hun eigen familieleden. Al snel blijkt dat ze eigenlijk worden voorbereid op het tweede deel van de strijd.
ma 11/05
© Iñigo Moure Abad
Nog voor ik het vliegtuig naar Chili opstapte om een reportage te maken over de Mapuche, werd ik gewaarschuwd: de politie ter plaatse zat niet te wachten op nieuwsgierige buitenstaanders en de Mapuche al evenmin. Eens ter plekke zou ik het zelf merken: tussen de bergen van de Araucaníaregio hangt het conflict in de lucht.
ma 11/05
Christian c (CC BY-NC 2.0)
De Mapuche inheemsen in Chili en Argentinië hadden lang het stigma van dronkaards en luieriken, maar tegenwoordig is het hip om Mapuche te zijn. MO* lijst alle feiten en weetjes over de Mapuche op.  
ma 11/05
© Mapuche NL
De strijd van de Mapuche, een inheems volk in Chili, kwam vorige week wel heel dichtbij ons land. Een aantal Mapuche en activisten demonstreerden aan het Vredespaleis in Den Haag en klaagden de situatie van de Mapuche in hun thuisland aan. De gemaakte afspraken tussen Chili en de Mapuche worden namelijk door de Chileense overheid niet gerespecteerd.