Dossier Door de Chinese bril

De steeds machtigere positie in de internationale gemeenschap dwingt China ertoe meer mee te beslissen over het verloop van de wereldpolitiek. Omdat de Chinese kijk op het wereldtoneel dikwijls afwijkt van onze westerse blik, neemt MO* deze zomer de internationale berichtgeving in de Chinese media onder de loep in de reeks ‘Door de Chinese bril’.

De Chinese kranten hebben samen een oplage van bijna 100 miljoen exemplaren en hebben daarmee een grote invloed op de Chinese publieke opinie. Maar omdat de invloed van de Chinese overheid op de gedrukte media nog steeds zeer groot is, bekijken we ook wat er geschreven wordt op blogs en op de weibo’s, de populaire Chinese varianten van Twitter.

vr 09/08
CC Marsmet Tallahassee
Twee maanden na de eerste onthullingen van Snowden over het Amerikaanse spionageproject Prism blijft het schandaal de gemoederen in de wereld bezig houden, ook in China. Vooral de toekomst van informatieveiligheid en de vermeende hypocrisie van de VS beheersten de Chinese krantenkoppen de afgelopen maanden. MO* zette de belangrijkste trending topics op een rijtje.
1
ma 08/07
CC Opalpeterliu
Onze pers schrijft er maar af en toe over, maar in de Chinese autonome regio Xinjiang is al jaren een gewapend conflict aan de gang tussen de overheid en onafhankelijkheidstrijders. Hoe ziet China dit gebied, zijn inwoners en het conflict? MO* zocht uit hoe de Chinese media schrijven over de regio en wat het overheidsdiscours tegenover Xinjiang is.
1
do 27/06
CC sanfamedia.com
Ex-NSA medewerker en klokkenluider Edward Snowden en de afluisterpraktijken van de Amerikaanse overheid die hij aan het licht bracht, beheersen al weken het nieuws. Inmiddels heeft Snowden Hong Kong voor detransitzone van een luchthaven in Moskou verruild. Hoe kijkt China terug op Snowden en zijn verblijf in Hong Kong? MO* nam de Chinese en Hong Kongse kranten door.
1
vr 07/09
http://news.sina.com.cn/w/2008-12-29/112216941469.shtml
Over de positie van het Westen ten opzichte van de Israëlisch-Palestijnse kwestie werden reeds boeken vol geschreven. We weten dat de VS Israël onvoorwaardelijk steunt en we weten dat ook Europa een eerder ambigue houding aanneemt tegenover het Israëlische beleid in de Palestijnse gebieden. Maar wat denkt China, zelf het thuisland van meer dan 21 miljoen moslims, van dat Israëlische beleid? MO* onderzocht de Chinese pers.
1
ma 20/08
Roberto Stuckert Filho/PR
‘Geen waarden maar wederzijdse belangen’, dat is volgens Chinese mediamakers wat de BRICS-landen verbindt, meer nog wat hen vervreemdt van de ontwikkelde landen. China’s economische groeispurt veroorzaakt tektonische verschuivingen in het mondiale economische landschap. Maar hoe kijkt het zelf aan tegen het succes en de dilemma’s van de vier andere groeilanden? Zijn het strategische partners, diplomatieke marionetten of concurrenten?
1
wo 01/08
REUTERS/Jason Lee
China is het economische wonder van het laatste decennium. Het vestigen van zo een wonder vereist echter ook duizelingwekkend veel energie. Omdat het land zich daarom nog niet wil binden aan internationale klimaatverdragen (net zoals de Verenigde Staten trouwens), krijgt het heel wat kritiek te verduren vanuit het Westen.
1
di 24/07
REUTERS/Stringer Shanghai
Beijing 2008. De wereld vangt voor het eerst een glimp op van de onstuitbare vooruitgang van de Gele Reus. Alle ogen waren op Beijing gericht, maar hoe ervaart news-eating China Londen 2012 terwijl de klok naar de openingsceremonie aftikt? Zorgt de luister van de Olympische Spelen voor evenveel patriottistische beroering in en rond Beijing als toen? En wat betekenen de Spelen voor China, nu de Olympische fakkel terug aan het Westen is doorgegeven? MO* ging in de Chinese pers de temperatuur opmeten.
1
do 19/07
Global Times
‘Daar moeien wij ons niet mee.’ Dat is het officiële standpunt van de Chinese Communistische Partij (CCP) in verband met politieke kwesties in andere landen. Maar hun steeds machtigere positie in de internationale gemeenschap dwingt China ertoe steeds actiever mee te beslissen over het verloop van de wereldpolitiek. En dus ook over Syrië. De Chinese pers houdt zich dan weer voornamelijk bezig met het bekritiseren van zijn westerse tegenhangers.
1