Een verhaal met een angel

Extra

Een verhaal met een angel

Een verhaal met een angel
Een verhaal met een angel

Kirsten Behets

21 november 2014

Wanneer biologen een boek schrijven over hun wetenschappelijke onderzoeken en studies, resulteert dit vaak in een droge en saaie wetenschappelijke verhandeling die enkel gelezen zal worden door andere vaktechneuten of amateur-biologen. In dat opzicht is Een verhaal met een angel, geschreven door bioloog en hoogleraar Dave Goulson, een hele verademing.

Dat de hommel (net als de bij) verantwoordelijk is voor de bestuiving van onze bloemen en planten is algemeen geweten. Als we wetenschappers mogen geloven zijn deze kleine bestuivers echter met uitsterven bedreigd, iets wat ook rechtstreeks gevolgen zal hebben voor onze voedselproductie: zonder hommels en bijen, ook geen tomaten, kersen, fruit en groenten.

In ‘Een verhaal met een angel’ vertelt Goulson hoe zijn interesse in de hommel groeide van zijn kindertijd tot nu. Door pure wetenschappelijke materie te omhullen met persoonlijke anekdotes, mislukte experimenten en hommeljachten in Tasmanië vermijdt hij dat de lezer afhaakt door informatie overload. Op humoristische wijze word je geïntroduceerd in de wereld van de hommel en raak je meer en meer gefascineerd door de werking van hommelnesten, paargedrag en de verspreiding van hommels wereldwijd.

Daniel Krieg (CC BY.0)

Daniel Krieg (CC BY 2.0)

Goulson brengt je hommelweetjes bij waar je zonder twijfel mee zal scoren bij vrienden. Zo blijkt dat de donkere tuinhommel in het Verenigd Koninkrijk amper nog voorkomt en dat Hitler hier (mede)schuldig aan is. Of ook nog dat de afstand die een hommel dagelijks aflegt om eten te halen, overeenkomt met een mens die iedere dag vier keer rond de aarde loopt om boodschappen te doen.

Goulson slaagt erin om van een wetenschappelijke materie een enorm boeiend en grappig boek te maken. Een plezier om te lezen, maar vooral om te weten. Verwacht geen pleidooi tegen intensieve landbouw of bestrijdingsmiddelen die het voortbestaan van de hommel bedreigen. Goulson zijn enthousiasme over de hommel springt namelijk zonder probleem over op de lezer waardoor deze de drang zal voelen om het pleidooi te voeren, bloemen te planten en de hommel te helpen overleven.

Een verhaal met een angel door Dave Goulson is uitgegeven door Atlas Contact. 320 blzn.  ISBN 978 90 4502 640 4