Holland aan de Bosporus

Extra

Holland aan de Bosporus

31 mei 2007

‘Het menselijk wezen is in feite het heelal in miniatuur. Wie de mensen begrijpt kan ook het heelal bevatten.’ Dit citaat van de Ottomaanse mysticus Yunus Emre geeft een goede sleutel om de gedichten van Halil Gür te lezen: waar ze over hemzelf gaan, betreffen ze toch ook de wereld –en vice versa; waar ze spiritueel aandoen, worden ze best aards gelezen.

Gür, een Turkse Nederlander die in 1984 debuteerde met kinderliteratuur Gekke Mustafa en andere verhalen, gebruikt het citaat van Emre ook in de inleiding van Stamppot voor iedereen, zijn nieuwe poëziebundel, om de schok van 11 september 2001 en zijn verwerking van die episode te duiden. De gedichten in Stamppot voor iedereen zijn dan ook zijn poëtische vertaling van universele thema’s als angst, dood, liefde, vriendschap en religie, alles wat tussen hemel en aarde is, het zichtbare en het onzichtbare.
Zijn poëzie is thematisch verwant met het werk van de Amerikaanse dichter Walt Whitman, stelt de uitgever. En terecht gooit die er dan een citaat van Whitman tegenaan: ‘Vrienden, dit is geen boek. Wie dit aanraakt, raakt aan een mens.’
Stamppot voor iedereen door Halil Gür is uitgegeven door De Geus. 64 blzn. ISBN 978-90-445-0936-6