Stella Paul werkt deze week op de MO*redactie omdat mondiaal nieuws tweerichtingverkeer is

Indiase klimaatjournaliste in België voor reportage scholierenprotest

Charis Bastin (CC BY-NC 2.0)

 

Stella Paul is de eerste van drie Mondiale Baanbrekers die MO* dit jaar uitnodigt naar Brussel. Journalisten uit India, Mali en Egypte komen reportages maken in België omdat elk land een ontwikkelingsland is, ook België. Zij is een van de meest gerenommeerde klimaatjournalisten uit Azië.

Stella Paul is een Indiase journaliste die gespecialiseerd is in milieu en ontwikkeling, klimaat, gendergelijkheid, technologie en duurzame ontwikkeling. Ze kreeg al de Courage in Journalism Award van de International Women’s Media Foundation (IWMF), de Bravery in Journalism Award van het East West Center (Hawaii). Ze kreeg de Asian Environmental Journalism Award, de Indian Environmental Journalism Award, de National Media Award (India) en nog een tiental internationale persprijzen.

Stella publiceerde onder andere al in TIME, Reuters en de New York Times, en onderzoek dat ze deed als correspondente voor Inter Press Services werd ook al op MO* gepubliceerd. Ze gaf ook in 18 landen vorming aan (meer dan vierhonderd) andere journalisten in klimaatjournalistiek en het hanteren van de duurzame ontwikkelingsdoelen (sdg’s) in de berichtgeving.

De concrete invalshoek van de reportage van Stella Paul is het jongerenengagement voor een ambitieus klimaatbeleid. Alle contacten en informatie voor haar is welkom (liefst in het Engels) op info@mo.be.

Stella Paul is de eerste van drie Mondiale Baanbrekers die MO* dit jaar uitnodigt naar Brussel. Journalisten uit India, Mali en Egypte komen reportages maken in België omdat elk land een ontwikkelingsland is, ook België.

De duurzame ontwikkelingsagenda van de Verenigde Naties werd door alle landen van de wereld ondertekend. Daarmee verbinden ze zich allemaal tot 17 duurzame ontwikkelingsdoelen, en erkennen ze dus ook dat ze allemaal “ontwikkelingslanden” zijn, op een of andere manier, of een of ander vlak. Toch blijft het Westen zichzelf zien als scheidsrechter in het debat over duurzaamheid, ontwikkeling en mensenrechten. Wij oordelen over het Zuiden, en het Zuiden krijgt bijna nooit een stem om onze ontwikkeling te beoordelen. Daarin brengt MO* verandering.

Dit voorjaar komen drie journalisten uit India, Mali en Egypte naar België om reportages te maken over respectievelijk ons klimaat-, migratie- en genderbeleid. Zij zullen een journalistieke spiegel ophouden waarin we ons eigen ontwikkelingsprogramma kunnen zien. Want doelstellingen zijn pas universeel als ze voor iedereen gelden en als ze door iedereen beoordeeld kunnen worden.

Het project Mondiale Baanbrekers wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van de Europese Unie via het Frame, Voice, Report! programma.

Verplichte melding: Dit artikel is geproduceerd met financiële steun van de Europese Unie. De inhoud van dit document is de volledige verantwoordelijkheid van MO* en kan in geen geval worden beschouwd als een weerspiegeling van het standpunt van de Europese Unie.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.