Millenium docufestival: Human Terrain

Extra

Millenium docufestival: Human Terrain

10 juni 2011

Human Terrain — War Becomes Academic (Bullfrog Films clip)

Human Terrain vertelt twee verhalen in een. Het eerste beschrijft hoe het Pentagon andermaal een poging onderneemt om de harten en geesten van de beste en meest performante jonge Amerikanen in te lijven. Met het oog op lange oorlogen in Irak en Afghanistan, lanceert het Amerikaanse leger het omstreden ‘Human Terrain’-programma, dat de culturele sensibilisering centraal stelt in de nieuwe counter-insurgency-strategie. De film neemt de kijker mee naar het hart van de oorlogsmachine en de mysterieuze samenwerking tussen academici en het Amerikaanse leger.

Het tweede verhaal gaat over een jonge excellente onderzoeker Michael Bhatia. Als onderdeel van het onderzoek naar culturele bewustzijn van het leger, werd hij gerecruteerd door het ‘Human Terrain’-programma om de 82-ste Air Division in het oosten van Afghanistan te vervoegen. Op een gegeven moment besloot hij om in te grijpen in een conflict tussen stammen.

Een film van James Der Derian en Michael en David Udris, te bekijken op het Millenium International Documentary Film Festival in Brussel.