Open Doek 2011: Blood in the mobile

Extra

Open Doek 2011: Blood in the mobile

26 april 2011

Blood in the Mobile Official Trailer

Voor de fabricage van mobiele telefoons worden mineralen uit Congo gebruikt. De afgelopen vijftien jaar stierven er vijf miljoen mensen door de burgeroorlog in het land. De VN rapporteren al jaren verbanden tussen de mineralenhandel en de oorlog. Poulsen realiseert zich dat hij als consument het wiel draaiende houdt en besluit af te reizen naar Walikale in Congo en de ontoegankelijke Bisie-mijn, een soort no-go-area, om met eigen ogen te zien onder welke gevaarlijke omstandigheden het mineraal coltan wordt gewonnen door de veelal minderjarige mijnwerkers. Zo ontdekt hij wie er uiteindelijk geld aan verdient. Een ambtenaar bij het Ministerie van Mijnbouw blijkt zelf een bedrijfje te hebben dat bemiddelt bij de mijnbouwvergunningen, het leger int tol bij de poort, en krijgsheren kopen wapens van de opbrengst van het mineraal, dat ervoor zorgt dat wij met onze geliefden kunnen bellen.

Documentaire in Michael Moore-stijl die heel wat duistere zaakjes onthuld en ondubbelzinnig de noodzaak aantoont om te streven naar een eerlijke en menswaardige winning van grondstoffen voor elektronica. Documentaire die niet alleen choqueert maar ook oproept.

Deze film wordt vertoond op het Open Doek Festival op dinsdag 3 mei om 19 uur (cinema Utopolis in Turnhout). Aansluitend gaat MO*journalist John Vandaele in debat met Jurgen Thysmans (communicatiemanager Nokia Benelux) en Tamira Gunzburg (beleidsmedewerker Centraal-Afrika Broederlijk Delen).