Open Doek 2011: Missie Congo

Extra

Open Doek 2011: Missie Congo

28 april 2011

Trailer Missie Congo

Meer dan een eeuw lang trokken duizenden Vlaamse paters, broeders en zusters naar Congo om het land te kerstenen, te onderwijzen en te helpen op sociaal en economisch vlak. Vandaag zijn er nog slechts een honderdtal Vlaamse missionarissen in Congo. Regisseur Hans Put ging er op zoek naar deze laatste missionarissen. Wie zijn zij en wat doen zij daar nog? Put maakte een verrassende en boeiende tocht dwars door Congo. Vanuit Kinhasa naar Kananga, Lubumbashi en Kolwezi en terug.

De documentaire behandelt honderd jaar missiewerk, maar gaat meer over de toekomst dan over het verleden. De regisseur praat met hen over hun werk, hun geloof en de toekomst van de Afrikaanse kerk. De tijd dat missionarissen in Congo waren om zieltjes te winnen, ligt ver achter ons. Velen zetten zich vandaag in voor de opvang van straatkinderen. Daarnaast houden ze zich ook met herbebossing en milieubescherming bezig. Maar één ding is zeker: nieuwe missionarissen komen er niet meer. Dit betekent dat het binnen enkele jaren gedaan is  met de Vlaamse missionarissen in Congo.De documentaire is een soort reisdagboek, waarbij missie zowel naar missionarissen verwijst als naar opdracht.

Deze film wordt vertoond op het Open Doek Festival op donderdag 5 mei om 19 uur (cinema Utopolis in Turnhout). Aansluitend gaat MO*journaliste Olivia Rutazibwa in debat met Bambi Ceuppens (antropologe Afrikamuseum) en regisseur Hans Put.