Open Doek 2011: Smakelijk eten!

Extra

Open Doek 2011: Smakelijk eten!

02 mei 2011

SMAKELIJK ETEN trailer

Wel of niet die boontjes uit Kenia voorschotelen aan je gasten? En een tropisch garnaaltje uit Azië als amuse? Inderdaad, een wereld aan voedsel ligt het hele jaar door op ons bord. Fruit en vlees reizen de hele wereld rond en liggen toch voor een betaalbare prijs in onze winkelrekken. De wereld is onze supermarkt geworden. Maar wat is echt de prijs die betaald moet worden voor ons voedsel? Wie weet waar ons voedsel vandaan komt, door wiens handen het is gegaan, wie eraan heeft verdiend en wie ervoor is opzij gezet? Over de schade aan mens en milieu, de voor- en nadelen van globalisering en de roekeloze overexploitering van de aarde kan veel meer worden gezegd dan de consument zich zal realiseren.

Walther Grotenhuis onderzocht de herkomst en gevolgen van drie producten: soja (als basis voor veevoeder) uit Brazilië, garnalen uit de Filippijnen en boontjes uit Kenia. Resultaat is een creatieve documentaire over de herkomst van voedsel en het mijnenveld van morele keuzes en dilemma’s die daarmee verbonden zijn. Een sterke eye-opener met de stem van Koen De Bouw.

Deze film wordt vertoond op het Open Doek festival op zaterdag 7 mei om 17 uur (cinema Utopolis in Turnhout). Aansluitend gaat MO*journaliste Alma De Walsche in debat met Dorien Pelckmans (VELT) en met Kristof Volckaert (Boerenbond).