Rood-groen eiland

Extra

Rood-groen eiland

Alma Dewalsche

24 november 2010

Volgens de Living Planet Index, die de ecologische voetafdruk berekent, is Cuba een van de weinige landen waar de bewoners leven in overeenstemming met de draagkracht van de aarde. Tegelijk, in tegenstelling tot in vele Afrikaanse landen of in India, hebben de meeste mensen op het eiland toegang tot elektriciteit, water, degelijk onderwijs en goede gezondheidszorg.

Veel is te verklaren doordat Cuba van de nood een deugd wist te maken door op moeilijke momenten in zijn geschiedenis te kiezen voor duurzame ontwikkeling. Toen het Oostblok in elkaar stortte, viel de helft van de olieleveringen weg. Dat verlamde het transport, de industrie en de landbouw met alle toelevering van kunstmest en pesticiden. Het eiland ging toen de weg op van een meer ecologische landbouw en ontwikkelde stadsmoestuinen. Vandaag is het wereldwijd koploper op dit domein.

Sinds 2006 heeft Cuba ingezet op energiebezuiniging, energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en een zekere bevoorrading. Hoewel het eiland als suikerproducent een heel potentieel heeft, kiest Cuba er principieel voor geen biobrandstoffen te ontwikkelen omdat dat in conflict zou komen met de wereldwijde voedselzekerheid. Ook in zijn toerisme pakt Cuba liever uit met een groen en duurzaam aanbod. De bundel Cuba. Revolutie met een groen hart brengt al die groene ontwikkelingen op het eiland in beeld, met de rode draad van de revolutie erdoorheen geweven.

Soms overstemt de ideologische strekking van de publicatie wel eens de groene thematiek –in het klimaathoofdstuk bijvoorbeeld. Toch is het een overzichtelijk en toegankelijk boek geworden, dat vandaag erg relevant is. Cuba heeft heel wat groene troeven die gerust aan de wereld getoond mogen worden.

Cuba. Revolutie met een groen hart door Isabelle Vanbrabant en Katrien Demuynck is een uitgave van Initiativa Cuba Socialista.