Universiteit Gent investeert in duurzaamheid

De universiteit van Gent wil inzetten op duurzaamheid, zowel in haar onderwijs als in haar onderzoek en in de eigen werking. De coördinatie hiervan gebeurt door het duurzaamheidskantoor van de universiteit. Het kantoor initieert, stimuleert en begeleidt initiatieven binnen de universiteit rond duurzaamheid, zoals het duurzaamheidspact. Op die manier wordt de hele universiteit een duurzamere onderneming.

David van der Ha van het Duurzaamheidskantoor: Ons grootste succes is dat we er in geslaagd zijn om in een bedrijf met 9.000 werknemers en 40.000 studenten iedereen die rond duurzaamheid wil meedenken in een netwerk te krijgen. We zijn de uitvoerende kracht van een heel transitienetwerk, een denktank waarin zowel academici, als personeelsleden, als studenten aanwezig zijn.

In samenwerking met de studentenvereniging UGent1010 hebben we een duurzaamheidspact opgesteld. Meer dan honderd diensten en vakgroepen gaan binnen hun eigen micro-omgeving aan de slag om duurzame stappen te nemen. Ze gaan zelf kijken of ze kunnen besparen op vliegtuigreizen, meer dubbelzijdig printen, duurzaamheid opnemen in lessen,… zonder dat dit wordt opgelegd van bovenuit.

Onze fout was dat we in het begin alles iets te veel zelf in handen wilden nemen. Het duurzaamheidskantoor is een kleine groep met vijf studenten en enkele personeelsleden. We zijn dus met te weinig om elk project zelf te initiëren, te begeleiden, enzovoort. We hebben geleerd om meer vrijwilligers en mensen die er mee bezig zijn, medeverantwoordelijke van een project te maken. We zorgen er voor dat de juiste mensen bij elkaar worden gebracht en kunnen zo de dagelijkse coördinatie van de projecten meer loslaten.

Onze uitdaging voor de toekomst is dat we er in moeten slagen een echte mentaliteitswijziging rond transitie te bewerkstelligen. De UGent blijft natuurlijk een grote onderneming met heel veel stemmen en mensen, en die mentaliteitswijziging vergt dan ook moeite.

We hebben al veel laaghangend fruit kunnen weghalen, maar nu moet er gekeken worden naar echte ingrepen, die meer zijn dan de eerste logische stappen die genomen werden. Zo hebben we al veel maatregelen genomen rond mobiliteit, maar botsen we nu op koning auto. U kunt tot 16 november voor dit project stemmen op de website van de Grote Prijs Toekomstige Generaties.Ook is het niet evident om de kosten voor renovatie en isolatie door te rekenen aan de uiteindelijke gebruiker. We hebben een keuzevak rond duurzaamheid in het leven kunnen roepen, maar het is moeilijk om het thema over alle opleidingen heen te integreren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.