3G-telefonie kan zegen zijn voor Indiase platteland

Nieuws

3G-telefonie kan zegen zijn voor Indiase platteland

Ranjit Devraj

08 oktober 2009

India, ’s werelds grootste telecommarkt, maakt zich op voor de komst van 3G-diensten. De verwachting is dat deze mobiele communicatie van de derde generatie ook de arme, rurale bevolking ten goede zal komen.

“Net zoals India dankzij de mobiele basisdiensten de digitale kloof kon overbruggen, kunnen 3G-diensten met hun video- en fotomogelijkheden het leven veranderen in rurale gebieden waar de infrastructuur ontoereikend is”, zegt Devendra Jalihal, lid van de Telecommunication and Computer Networking Group (TeNeT).

Naar schatting 7 procent van de 1,1 miljard Indiërs leeft op het platteland. Volgens Jalihal zullen 3G-netwerken, waarvoor volgende maand de licenties worden geveild, een positieve impact hebben op gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en bestuur in die rurale gebieden.

Foto’s van vis

Video en foto kunnen taalbarrières helpen overwinnen, zegt Jalihal. “Zeer weinig boeren speken of begrijpen bijvoorbeeld Engels, en daardoor is hun toegang tot stedelijke markten via spraaktelefonie beperkt.”

Met 3G zullen vissers over de prijs van hun vangst kunnen onderhandelen voor ze aan land komen door foto’s te versturen van het type vis dat ze aan boord hebben. Boeren en tuinbouwers die snel bederfbare gewassen telen, kunnen de beste prijs bedingen nog voor ze gaan oogsten en hebben zo geen tussenpersonen nodig.

Deven Appiah, een rozenkweker uit Bangalore, wil bijvoorbeeld tot het allerlaatste moment wachten om de schaar te zetten in zijn bloemen zodat ze zo vers mogelijk bij de koper terechtkomen. “Het helpt als floristen in steden als New Delhi of Mumbai grote bestellingen kunnen plaatsen als ze de kleur en grootte van de bloemen in real time kunnen zien.” Hij weet dat dit mogelijk is via 3G-diensten.

Beter dan pc

“Terwijl we de kaap van 500 miljoen mobiele gebruikers naderen, blijft de pc-penetratie in India laag in vergelijking met landen als Rusland, Brazilië en China”, zegt Jalihal. Voor pc heb je stabiele stroomvoorziening nodig, onderhoud, breedbanddiensten en andere infrastructuur die ontbreekt in grote delen van ruraal India.

Daardoor heeft slechts 7 procent van de Indiase bevolking internet, in China is dat 25 procent. Via 3G zijn internetdiensten makkelijker bereikbaar.

Maandelijks komen er gemiddeld tien miljoen mobiele gebruikers bij in India. Volgens de Wereldbank kunnen elke tien mobiele telefoons per honderd inwoners extra het bruto binnenlands product van een ontwikkelingsland 0,8 procent omhoogduwen.

In de jaren 80 waren telefoontoestellen nog een luxe in India en stonden 20 miljoen mensen op de wachtlijst voor een nieuwe aansluiting. De privatisering van de telecommarkt en de introductie van mobiele technologie hebben dat allemaal veranderd. De mobiele diensten van de tweede generatie (2G) sijpelden snel door naar alle lagen van de bevolking. Vandaag is het heel gewoon als je taxichauffeurs, schrijnwerkers, groenteverkopers en boeren met een mobieltje ziet.

Dure licenties

Volgens Jalihal heeft de Indiase telecomregulator TRAI de 3G-veilingen zo georganiseerd dat de mobiele operatoren verplicht zullen zijn ook de miljoenen rurale consumenten te bedienen om de hoge licentiekost te kunnen dekken. De minimumprijs voor een licentie voor heel India is door de regering op 34 miljard roepie (500 miljoen euro) ingesteld. De regering verwacht minstens 237 miljard roepie (3,5 miljard euro) in het laatje te krijgen wanneer de licenties volgende maand geveild worden.

De operatoren zijn niet gelukkig met die dure licenties maar volgens Jalihal kan de regering het geld gebruiken om de nodige infrastructuur te bouwen en een groter deel van de bevolking te bereiken, vooral in landelijke gebieden.

De Federatie van Indiase Kamers van Koophandel verwacht dat India 90 miljoen 3G-gebruikers zal tellen tegen 2013 en dat dan jaarlijks 81 miljoen toestellen verkocht zullen worden.

Volgens het bedrijf International Market Assessment zijn de 3G-producenten van plan om in rurale gebieden al toestellen voor 2800 roepie (40 euro) aan te bieden.

Tot dusver waren er in India enkel experimenten met 3G. De echte start wordt verwacht in december, nadat de licenties geveild zijn.

TeNeT, een speciale groep van het prestigieuze Indiase Instituut voor Technologie-Madras die voor de Indiase telecom- en netwerkindustrie werkt, moet de komende vijf jaar 50 miljoen breedbandverbindingen realiseren.