600 keer meer vraag naar water dan eind vorige eeuw

Er is vandaag zeshonderd keer meer vraag naar water in de wereld dan aan het einde van de twintigste eeuw, meldt de internationale waterorganisatie Global Water Partnership (GWP). Een derde van de wereldbevolking kampt met een tekort aan water. Om watervoorraden verstandig te beheren moet je ook de energienoden aanpakken, stelt GWP.

oxfam

“Een goed waterbeheer is belangrijk voor duurzame groei en om weerstand te creëren tegen klimaatverandering”, zegt Mohamed Ait-Kadi, voorzitter van het Technische Comité van GWP. “We kunnen niet ontsnappen aan het feit dat de vraag naar eindige en kwetsbare waterbronnen zal blijven groeien, net als de concurrentie om deze bronnen.”

Daryl Fields van de Wereldbank benadrukt dat het van fundamenteel belang is om het verband te begrijpen tussen water en energie, om globale uitdagingen zoals economische groei, de menselijke ontwikkeling, de verstedelijking en de klimaatverandering te kunnen aanpakken. Fields, net als Ait-Kadi lid van het Technische Comité van GWP, zegt dat er op dat vlak nog veel werk aan de winkel is.

Onlosmakelijk verbonden

Water en energie zijn op veel manieren met elkaar verbonden, legt Fields uit. Zo beïnvloedt de waterkwaliteit de mogelijkheid om in energie te voorzien. Ze geeft het voorbeeld van een hydro-elektrische centrale in India, waarvan de infrastructuur erodeert door het bezinksel van het water dat in de turbines gebruikt wordt.

Andrew Takawira van GWP Afrika geeft een succesvol voorbeeld van de integratie van waterbeheer en energienoden. In het bekken van het Cyhoha-meer, op de grens tussen Burundi en Rwanda, kappen mensen bomen voor brandstof, wat tot ontbossing leidt die dan weer een impact heeft op de watervoorziening.

GWP stelde een bufferzone in rond het water door bomen te planten en voorzag in alternatieve energiebronnen voor de lokale inwoners, zoals zuinige kookstellen. Volgens Takawira kwam de organisatie op die manier tot het inzicht dat waterbeheer een bredere kijk vergt op de basisnoden van lokale gemeenschappen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.