9 op 10 nieuwe dieselwagens overschrijdt uitstootnorm

Tests op de weg tonen aan dat nieuwe dieselwagens in werkelijkheid zeven keer meer uitstoten dan de nieuwe EU-norm toelaat. Nochtans kan een relatief goedkoop systeem de uitstoot flink verminderen.

  • Dean Hochman (CC BY 2.0) De 23 onderzochte automodellen van zowat alle grote fabrikanten bleken gemiddeld zeven keer meer stikstofoxiden uit te stoten dan de Euro-6 norm toelaat. Dean Hochman (CC BY 2.0)

Sinds 1 september moeten nieuwe dieselwagens in de EU voldoen aan de Euro-6-norm. Maar autofabrikanten bereiken die norm vooral door hun wagens in optimale, onrealistische omstandigheden te laten testen. Zo gebeurt de test op een gesloten parcours door een gespecialiseerde chauffeur, met aangepaste versies van de wagens en speciale banden.

De werkelijke uitstoot op de weg ligt dan ook vele keren hoger, blijkt uit nieuw onderzoek van de britse denktank Transport & Environment (T&E). De 23 onderzochte automodellen van zowat alle grote fabrikanten bleken gemiddeld zeven keer meer stikstofoxiden uit te stoten dan de Euro-6 norm toelaat. Eén wagen stootte zelfs 22 keer de toegelaten hoeveelheid uit.

Schonere auto’s in de VS

Uit het rapport van T&E blijkt bovendien dat dezelfde fabrikanten in de Verenigde Staten versies van dezelfde auto’s verkopen die minder vervuilend zijn.

‘De technologie om de uitstoot te verminderen is beschikbaar en betaalbaar.’

‘Elke nieuwe dieselauto zou nu schoon moeten zijn, maar in werkelijkheid is het er maar 1 op 10’, zegt Greg Archer van T&E. ‘Dit is de belangrijkste oorzaak van de luchtvervuiling die onze steden treft. Autofabrikanten verkopen schonere diesels in de VS, en het testproces zou ze moeten verplichten om dat ook in de EU te doen.’

De apparatuur om de voertuigen schoner te maken, kost zo’n 300 euro per auto, zegt T&E.

‘Er is geen technische reden waarom de normen niet snel opgelegd kunnen worden en de lucht in de stad snel verbeterd kan worden’, stelt het rapport. ‘De technologie om de uitstoot te verminderen is al beschikbaar en betaalbaar.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.